Tudomány

Az öt legjobb házi tisztítószer

Egy átlagos háztartásban a takarítás minden területét uralják a szintetikus vegyszerek, de könnyen változtathatunk a helyzeten, ha felfedezzük a természetes tisztítószereket, amelyek a környezetünk mellett egészségünket is kímélik.

1.Mosószóda – Általános tisztítószer, kis mennyiséget felhasználva is hatékony, környezetkímélő, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs mellékterméke. Minden területen bevethető, de főképp mosáshoz, áztatáshoz használható. Ilyenkor a mosópor adag fele-harmada helyettesíthető mosószódával. Fontos, hogy a mosószódát meleg vízben feloldva tegyük a mosáshoz, 40 fok felett érdemes használni. Hatását lassabban fejti ki, de cserébe kíméli a színeket, és nem utolsósorban a pénztárcát, 1kilogrammot körülbelül 4-500 forintos áron szerezhetünk be.

2.Mosószappan – Bármilyen káliszappan megfelel a házi mosószer elkészítéséhez, de az alapanyag beszerzésénél nem árt böngészni az összetevők felsorolását. A pálmamagzsírból, kókuszolajból, állati zsiradékból készült szappanok megfelelő hatásfokkal tisztítanak. A szappant lereszelve, mosószódával és vízzel összekeverve kapjuk meg a tökéletesen tisztító, színkíméló mosógélt, ( az elkészítés részletei itt olvashatóak)

3. Háztartási liszt – Általában minden konyhában akad, és a főzésen kívül másképp is felhasználható! A finomra őrölt búza hatásos lehet a betolakodó rovarok elleni küzdelemben, a hangyák vonulási útvonalára szórva eltűnnek a kéretlen vendégek. Ugyanez igaz a csótányokra is, a liszt és gipszpor keveréke elveszi a kedvüket a további lábatlankodástól. Emellett sóval, ecettel összekeverve a piszkos edények tisztítására is alkalmas, de a csaptelepeknél vízkő, szappanfoltok eltüntetésére is bevethető.

4.A sokoldalú ecet – Az ecet több fronton bevethető, univerzális szer. Meglepő, de beválik vegyi öblítő helyett, puhítja, és könnyen vasalhatóvá teszi a textilt. Erős szagát pár csepp illóolaj könnyedén eltünteti, de az almaecet, víz és illóolaj keveréke a legcélravezetőbb megoldás. A vízkő eltüntetése szintén testhezálló feladat az ecet számára, egy kád vizet két flakon 20 százalékos ecettel feltöltve máris megmenekültünk egy fárasztó adag sikálástól, fél óra múlva már csillog a kád.

5.Szódabikarbóna – Sokoldalú tisztítószer, szinte minden felületen bevethető. Alkalmazható vízkő ellen, de egy szódabikarbónás áttörlés a kellemetlen szagokat is eltünteti. Zsírfoltok ellen is hatásos, elég a foltba dörzsölve állni hagyni öt-hat percig, majd leöblíteni. Mégis legismertebb felhasználási módja az ékszerek fényesítése, bármilyen megfakult, beszürkült ezüstnek képes visszaadni eredeti fényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik