Tudomány

Kihalás fenyegeti a királynő kutyáját

corgi (corgi)
corgi (corgi)

Mindössze 241 pedigrés születési bizonyítványt állított ki 2013 eleje óta corginak. A Munkáspártot okolja a sajtó.

Kihalás fenyegeti a két walesi juhászkutyafajta egyikét, a Pembroke corgit, II. Erzsébet brit uralkodó kedvenc kutyafajtáját – figyelmeztetett a brit Kennel Klub, amely magát a kutyák védelmét felvállaló legjelentősebb nagy-britanniai szervezetként határozza meg.

Az alacsony lábú, hosszú testű, éles hangú Pembroke walesi corgi felkerült a Kennel Klub “figyelendő” fajtáinak listájára. A szervezet 2013 eleje óta mindössze 241 pedigrés születési bizonyítványt állított ki.

Ha a bejegyzett születések száma az év végéig nem éri el a 300-at, a Pembroke walesi corgi január 1-től – most első ízben – felkerül a “veszélyeztetett őshonos fajok” listájára – mutatott rá a szervezet. A másik walesi juhászkutyafajta a Cardigan-corgi, amely nagyobb termetű, ugyanakkor még a Pembroke-nál is kevésbé elterjedt. (Nevük azt a walesi megyét jelöli, ahonnét származnak).

Hétfői szerkesztőségi cikkében a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap az előző, munkáspárti kormányt okolja a pembroke-i corgi népszerűtlenné válásáért. A Munkáspárt ugyanis 2007-ben törvényi úton tiltotta meg a corgik farkának levágását, ez pedig “megváltoztatta a tartásukat”, és árt a szépségüknek – írta a lap.

A vadászkutyának is alkalmas kelta őrzőkutya 1933-ban jelent meg a királyi családban, VI. György idején. II. Erzsébet királynő 18 éves kora óta mintegy negyvenet nevelt fel. A kutyák szabadon kószálnak a Buckingham-palotában. Többüket fényképen vagy festményen is megörökítettek a királynő oldalán.

Míg a corgi veszített népszerűségéből, a Kennel Klub szerint egy külföldi fajta, a francia buldog felkerült a britek tíz legkedveltebb kutyafajtája közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik