Tudomány

5 trükk kezdő guglizóknak

A Google keresője sokkal hatékonyabb, ha megtanuljuk használni.

Beszéltünk már a keresőoldal vicces részéről, most következzen valami hasznosabb. Bár általában a Google egészen jó eredményeket szolgáltat, van néhány fogás, amivel lehet pontosítani.

Keresés oldalakon belül
Amennyiben nem vagyunk kíváncsiak az egész internetre, csupán egyetlen weblap tartalmát kutatjuk, úgy a “site:” előtagot kell használni. A “site:24.hu mesterséges intelligencia” használatával azok Hír24-es cikkek fognak megjelenni, melyek tartalmazzák ezt a két szót, méghozzá a Google által észlelt fontossági sorrendben.

Időbeli megkötés
Minket azonban az érdekel, hogy mi volt a legutóbbi cikk, amiben ezt a két szót megtaláljuk, ezért a keresőmező alatt található “Keresőeszközök” megnyomása után leszűrünk az elmúlt hónapra.

Kéretlen kifejezések
Ha pedig az intelligenciából csak a természetes kell nekünk, úgy a mínusz jel segít rajtunk: az “intelligencia -mesterséges” keresőkifejezéssel olyan eredményeket kapunk, amelyek tartalmazzák ugyan az intelligencia szót, de a mesterségest nem. A “-site:” kombináció pedig teljes oldalak kizárására használható.

Képkeresés
Egy kép többet ér, mint ezer szó – ezért a Google Képkeresőjével szavak híján képekkel is kereshetünk. A keresőmezőbe behúzhatunk egy képet a számítógépünkről, de arra is van lehetőség, hogy csak a kép linkjét adjunk meg.

Operátorok
Némileg a középhaladó csoport anyaga, de nem mehetünk el szó nélkül az ún. keresési operátorok mellett. Ilyen az idézőjelek használata a pontos szó vagy kifejezés keresése érdekében, de a már említett “-” és “site:” is. Kezdőként érdemes még megjegyeznünk az OR operátort – így, nagy betűkkel. Például a “mesterséges OR intelligencia” beírásával olyan találatokat kapunk, melyekben legalább az egyik szó megtalálható.

Érdemes tehát ezekkel kísérletezni, ha a Google elsőre nem kínálja fel az általunk keresett eredményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik