Kepler-78b (kepler-78b)
Tudomány

Megvan a Föld pokoli ikertestvére

A Kepler-78b 1500-3000 Celsius-fokos hőmérséklete ellenére a csillagászok paradicsomként értékelik, miután nemrégiben felfedezték, hogy mérete és összetétele hasonló a Földéhez.

A Föld ikertestvérének tekinthető exobolygó (Naprendszeren kívüli planéta) ugyan soha nem lesz alkalmas emberi életre, de erősíti a reményt, hogy egy napon találhatunk egy “B-Földet” a csillagrendszerünkben rejtőzködő többmilliárd exobolygó között.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2009-ben indított Kepler-űrteleszkóp küldetése alatt több ezer lehetséges jelöltet, sziklás bolygót fedezett fel. A bolygók méretét viszonylag könnyű megállapítani, a jellemzőiket viszont jóval nehezebb azonosítani.

A Kepler-78b kivétel a szabály alól, mivel nagyon közel kering a napjához – ezért pokoli a hőmérséklete -, mindössze nyolc és fél óra alatt kerüli azt meg. E sajátosság révén sikerült két különböző kutatócsoportnak pontosan megfigyelnie az exobolygót, és kiszámítania a tömegét, amely 1,69-1,86-szerese a Föld tömegének a Nature brit tudományos folyóiratban szerdán megjelentetett két tanulmány szerint.

Ebből következik, hogy a sűrűsége majdnem azonos a Földével, azaz köbcentiméterenként mintegy 5,5 gramm. Márpedig ebből a sűrűségből arra lehet következtetni, hogy a Kepler-78b a Földhöz hasonlóan valószínűleg szintén sziklából és vasból áll.

Sok Földhöz hasonló planéta van

Még ha a jelenlegi ismereteink szerint semmi esély sincs arra, hogy bármilyen élet legyen a felszínén, “a Kepler-78b biztató jel a naprendszerünkön kívüli lakható világok utáni kutatásban” – összegezte Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza a Nature-ben külön megjelent kommentárjában.

A kutató szerint ennek a barátságtalan planétának a létezése “legalább abból a szempontból figyelemreméltó, hogy rámutat: a Tejútrendszerben nem ritkák a Földhöz hasonló összetételű extraszoláris bolygók”, és lehetséges olyant találni, amelynél megvannak az élet valamilyen formájával összeegyeztethető feltételek.

A Kepler űrszonda adatgyűjtésének köszönhető becslések alapján akár tizenhétmilliárd lakhelyünkhöz hasonló planéta van a Tejútrendszerben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.