Tudomány
felhős napos (felhős idő, időjárás, napsütés, )

Megvan a Nap legöregebb „kiköpött mása”

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2013. 08. 29. 08:37

A csillagászok már évtizedek óta keresik csillagunk ikertestvéreit.

Korábban a témában:

A Nap eddig ismert legöregebb “ikertestvérét” észlelték csillagászok az Európai Déli Obszervatórium (ESO) nagyon nagy teleszkópjának (VLT) segítségével. Remények szerint a felfedezés révén a szakemberek bepillantást nyerhetnek a Naprendszer jövőjébe.

A brazil vezetéssel dolgozó nemzetközi tudóscsoport szerint a HIP 102152 katalógusjelű csillag “kiköpött mása” a Napnak, csak éppen idősebb. Korát 8,2 milliárd évre teszik, vagyis jóval korábban született a Napnál – derült ki az ESO szerdai tájékoztatásából. Mindez lehetővé teszi, hogy fejlődésének egy jóval későbbi stádiumában vizsgáljanak egy – a “mindössze” 4,6 milliárd éves – Naphoz hasonló csillagot.

Föld-típusú bolygói is lehettek

Asztronómusok olyan csillagokat tekintenek a Nap ikreinek, amelyek tömegüket, hőmérsékletüket, a felszínükön tapasztalt gravitációjukat, kémiai összetételüket és további jellegzetességeket tekintve is hasonlóak a Naphoz. A HIP 102152 nemcsak, hogy tömegét tekintve ilyen, de esetében többek közt az olyan kémiai elemek szintje is egyenértékű a Napéval, mint a hidrogén, a szén, a vas, az alumínium, a vanádium és a lítium.

Utóbbival kapcsolatban azt észlelték, hogy a Naphoz hasonlóan kevés van belőle. Mindebből arra következtetnek, hogy a lítiumból egyre kevesebb marad, ahogy fejlődik a csillag és ahogy kialakulnak a bolygók. A tudósok szerint a Nap fiatalabb ikertestvérei – például a 4,1 milliárd éves 18 Scorpii – több lítiumot tartalmaznak.

“A csillagászok már évtizedek óta keresik a Nap ikertestvéreit, hogy jobban megértsék a mi életet adó csillagunkat” – emlékeztetett Jorge Melendez, a kutatócsoport vezetője, az Universidade de Sao Paulo (USP) munkatársa. A Nappal való összehasonlításból a szakemberek arra is rájöttek, hogy a 250 fényévnyire, a Bak csillagképben lévő csillaghoz Föld-típusú – vagyis szilárd felszínű – bolygók tartozhattak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.