Tudomány

A világ leggyilkosabb vizei

Citarum folyó (folyó, szemét, )
Citarum folyó (folyó, szemét, )

Az egyikben feloldódnánk, a másikban megfőnénk, a harmadik kétmillió emberre jelent életveszélyt. Van olyan tó is, amelynek a partján állni is halálos lehet.

Földünk 70 százaléka víz, az élet elképzelhetetlen nélküle. Bizonyos víztestek azonban nemcsak veszélyesek, hanem egyenesen halálosak lehetnek az ember számára.

Spanyolország délnyugati részén kanyarog a Rio Tinto, a vörös folyó. Az őskor óta tartó bányászatnak köszönhetően a víz élhetetlenül savas: pH-értéke 2-es, akárcsak a gyomorsavé. Ha egy hal odatévedne, rövid időn belül elpusztulna és feloldódna a vízben. Ugyanez történne az emberrel is. Másik érdekessége, hogy a körülmények hasonlóak a Marséhoz, ami miatt tudósok és turisták kedvelt célpontja.

Az indonéz Citarum épp az, aminek látszik. Egy szemétfolyam. A környékről 500 gyár és a teljes lakosság szennye ömlik bele tisztítás nélkül. A mérgek mellett annyi szemét úszik rajta, hogy sok helyen a vizet sem lehet látni. Az emberek pedig ebben a vízben”tisztálkodnak”, ezt isszák és ezzel főznek…


Citarum, a szemétfolyam (forrás: Northfoto)

A dominikai Forró tó neve mindent elmond. A víz valóban forrásban van. Szélein a hőmérséklet 82-91 Celsius-fokos, a közepén azonban már gőz tör elő a vulkáni tevékenység miatt. Acélszürke vize és a terjengő gőzfelhő kellemes forró fürdőt feltételez, ám ebben az esetben a megmártózás halálos lehet.

A ruandai Kivu-tóról sem lehet sok jót elmondani, egyetlen meghatározás illik rá: időzített bomba. Háromszáz méterrel a felszíne alatt 250 köbkilométer szén-dioxid rejtőzködik, és folyamatos utánpótlást kap a mélyből. Ha a gáz kiszabadul, mindent elpusztít maga körül. Mint a kameruni a Nyos-tó 1986-ban. Gyaníthatóan egy földcsuszamlás következtében hirtelen 80 millió köbméter szén-dioxid tört elő a mélyéről, a környéken élő 1700 emberrel és több ezer állattal végzett. Tudósok szerint a Kivu-tó kétmillió emberre jelent potenciális veszélyt.


Most még békés és életet ad a Kivu-tó (forrás: Northfoto)

Az Oregon állambeli Tualatin folyó csábító türkizkék vize halálos csapda. A benne tenyésző algák ugyanis mérget termelnek, amely enyhébb esetben hasmenést okoz, de akár halálos is lehet. Az oroszországi Karacsáj-tó hivatalosan is a világ legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A ’90-es évekig nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a vízbe. Hosszú ideig elég volt csak a tó partján eltölteni pár órát, hogy az embert halálos mennyiségű sugárzás érje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik