Élet-Stílus

Minden évben hatalmas tóvá változik egy ausztriai park

A tavacskában, ami egyébként alig egy méter mély, ebben az időszakban még búvárkodni is lehet.

A hegyek közé dugott, mindössze 1004 fős ausztriai falucska, Tragöß ma már világhírű. Mindezt szerencsés fekvésének, a környező 1500 méternél magasabb hegyeknek, az időjárásnak és a menetrendszerint érkező olvadt hólének köszönheti.

A kis település legnagyobb látványossága a Zöld tó (Grüner See), ami az év nagy részében – még a legmélyebb pontján is – alig egy méter mély. Ám minden évben egyszer, köszönhetően a környező hegyekből érkező nagy mennyiségű olvadt hónak gigantikus állóvízzé dagad: ilyenkor a 2000 négyzetméteres alapterülete megkétszereződik, elöntve mindent, ami a közvetlen környezetében van. Az egyik közelben lévő, népszerű parkot is, ahová a turisták – és persze a helyiek – kikapcsolódni, padon ülve olvasni, sétálgatni érkeznek.

Az évnek ebben a szakában a Zöld tó leginkább egy tündérmese színhelyére emlékeztet. Legalábbis ezt állítja az a svájci búvár, aki a közelmúltban feleségével többször is merült a tóban, a víz látványról pedig a viharos és zord időjárás ellenére lenyűgöző képeket készített:


A sétautat és a fákat is elöntötte a víz
Forrás: Marc Henauer

A tóról még több zseniális képet nézhet, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik