Tudomány

Amit mindig is tudni akartál a ledekről – 1.rész

shopping (lámpa, vásárlás, )
shopping (lámpa, vásárlás, )

Mikor belépünk egy műszaki boltba, vagy nagyobb bevásárlóközpont esetén a műszaki osztályra és égőt (izzót) szeretnénk venni otthonra, akkora választékkal találjuk magunkat szembe, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a különböző fogyasztók tengerében.

Százszám vannak felhalmozva a polcokra a különböző színű és formájú kis dobozok, amik más-más alakú, fogyasztású és teljesítményű égőket rejtenek. Van hagyományos izzólámpa, halogénizzó, csavart, egyenes, kicsi és nagy energiatakarékos izzók, és végül a legköltséghatékonyabbak, a LED-es fényforrások.

Ezeken legtöbbször meg is akad a szemünk, mert már hallottunk róla, hogy ez bizony nem eszi le a fejünkről a kását, így szépen leemelünk egyet a polcról és megpróbáljuk értelmezni az ott leírtakat, kisebb-nagyobb sikerrel. Aztán sikeresen elbizonytalanodunk és már repül is vissza a helyére, mi pedig újra megvesszük a hagyományosat, ami marha sokat fogyaszt és lehet 3 hónap múlva jönnünk a másikért.

Abban szeretnénk most segíteni, hogy jobb rálátást kapjatok a LED technológiára és a boltban könnyedén leemelhessétek a polcról a megfelelő dobozt.

Egy fényforrás leglényegesebb összetevője a fényhasznosítása. Azaz, hogy 1 Watt teljesítmény mellett hány lumen fényáramot bocsájt ki. Értelemszerűen minél magasabb a lumen/Watt érték annál korszerűbb és gazdaságosabb a fényforrás. Jelen esetben a LED.

A korszerű LED-lámpa nem csak magas hatásfokú, de hosszútávon is képes arra a teljesítményre, amivel bedobozolták a gyárban. Gyengébb minőségű LED-del is el lehet érni kiváló hatásfokot, de ezzel a módszerrel az élettartama lerövidül. A jól működő LED nem ég ki, hanem fokozatosan, évek alatt, nagyon lassan elhalványul. A hirtelen kiégés valamilyen gyártási, tervezési, vagy akár üzemeltetési hiba is lehet. Fontos tisztában lennünk a ténnyel, hogy világítási célból többféle fénykibocsájtó diódát gyártanak.

DIP LED

Ezeknek a hagyományos, 3-5 milliméter átmérőjű epoxy házas LED-eknek tartja az élettartamát a szakma a legalacsonyabbnak. Természetesen ezek is folyamatos fejlesztés alatt állnak, és egyre nagyobb fényáram kibocsátására alkalmasak. Sőt, a nagyobb fényáram biztosítására megszületett az úgynevezett két chipes DIP LED. Ez gyakorlatilag két LED egybeépítve, így egy helyen dupla fényáram leadására képesek. A DIP LED-ek igen kiváló hatásfoka mellett igen kevés hőt termelnek, akármilyen hosszú világítás után is megfoghatóak, csak melegek, nem sütnek, pedig hűtőbordákat sem szereltek rájuk.

SuperFlux LED

Élettartama már valamivel kedvezőbb, a nagyobb méretükből is eredő kedvezőbb hőtermelésük miatt. Ugyanakkor hasonló epoxy anyagúak, mint a DIP LED, ezért a folyamatos oxidáció csökkenti a kimeneti fényáramukat.

SMD LED

Ennél a típusnál már nincs epoxy lencse. Ennek ellenére nem zárható ki a fényáram csökkenés, de ez már csak az atomi szinteken bekövetkező anyagváltozásra vezethető vissza.

Power LED

Élettartamát tekintve ez a tokozású LED a leghatékonyabb. Több gyártó által különböző márkaneveken szerepelnek, például EdisonLED. A LED-ek tokozása csak egy kiindulási pont az élettartam megbízhatóság tekintetében. A korrekt megítélést nem csak a már említett anyaghasználat, a chip hőmérséklet, illetve a hűtés lehetősége határozza meg, hanem ennél több tényező is.

A LED gyártás minősége, azaz a félvezető szennyezettsége is fontos. De igazán fontos lehet – különösen a nagyobb hőtermelésű SMD-k és a PowerLED-ek tekintetében -, hogy olyan helyen alkalmazzuk őket, ahol a hűtőbordák hőleadása biztosított. A magas külső környezeti hőmérséklet, mint például szaunában alkalmazás, minden fajta LED élettartamát rövidíti. A meghajtó áramának erőssége is élettartam meghatározó tényező, nagyobb árammal nagyobb fényáram biztosítható, de ennek a rövidebb élettartam lehet az ára. Tehát előfordulhat, hogy a LED még kellő fényerővel világítana, de a meghajtó alkatrész már nem működik.

A cikk második részében a LED-ek áráról és azok megtérülési idejükről fogunk beszélni.

Információforrás: LEDrex

Ajánlott videó

Olvasói sztorik