Tudomány

Számítógépből barkácsolnak agyat

agy-computer (agy, számítógép, )
agy-computer (agy, számítógép, )

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe a cél.

Februárban már beszámoltunk a tervről, most azonban ténylegesen kezdetét vette a Human Brain Project. Az 1,19 milliárd eurós (vagyis kb. 350 milliárd forintos) beruházáshoz 135 tudományos intézet és kormányzati szerv járul hozzá – a cél egy szuperszámítógép, de nem akármilyen. Egyrészről ezerszer gyorsabb lenne, mint a jelenlegi leggyorsabb, másrészről pedig az emberi agy működését szimulálná.

Az eredményekre azonban sajnos várni kell, hiszen az első szakaszt majdnem egy évtizedesre tervezik, s ennek végén (remélhetőleg) az agy funkcióiról tudunk többet. Az igazán izgalmas rész csak ezután következik: a kutatók arra kíváncsiak, hogy miként látunk, hallunk, tanulunk és gondolkodunk.

A technikai háttér minden bizonnyal meglesz, hiszen a projektet olyan cégek támogatják, mint az IBM, az Intel, a Cray és a Bull. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az emberi agy akkora, mint az univerzum – ebben az 1,3 kilogrammos kocsonyás izében annyi neuron található, mint ahány csillag a világegyetemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik