Tudomány

Kutya és macska ennél hasonlóbb nem lehet

Kevés találóbb ellentétpárt lehetne felállítani, mint a kutyát és a macskát. Ám ha kell, a természet képes mindezt másodlagossá tenni. Eloszlatunk egy tévhitet is.

A gepárd és az agár testfelépítése nagyon hasonló. Mély mellkas, hosszú, ruganyos lábak, kicsi fej, keskeny test, hatalmas tüdő és szív. Minden egyes porcikájuk a sebességet szolgálja. Olyannyira, hogy a gepárd még macskaságából is áldozott: körmeit nem tudja visszahúzni, azt a célt szolgálják, amit a focisták cipője talpán a “szögek”.

Hiába egyik macska, a másik pedig kutya, a száguldás érdekében a természet eltért a sablontól. Rövid távon a gepárd a Föld leggyorsabb állata, akár 100 km/óra feletti sebességre is képes felgyorsulni. Az agarak csúcssebessége természetesen fajtától is függ, egyes példányok megközelítik a 70 km/órát. Ezzel ők a második helyezett sprinterek.

Lassított felvételen látszik a legjobban, mennyire hasonló a két különböző faj stílusa futás közben.

Nem melegszik túl a gepárd

Köztudott, hogy a gepárd nem túl kitartó sprinter, a ha egy percen belül nem jár sikerrel, abbahagyja a hajszát. Az elfogadott nézet szerint a hihetetlen sebesség fenntartásához szükséges izommunkától a teste életveszélyesen túlhevül. A közelmúltban azonban egy dél-afrikai kutatás cáfolta ezt a nézetet. Gepárdokba ültetett érzékelők szerint a sikeres prédaejtés után az állatok belső hőmérséklete átlagosan 38,4 fok, míg egy kudarcba fulladt, feladott sprint után 38,3 fok volt. Magyarul a gepárdok nem a túlmelegedés miatt adták fel az üldözést.

Belső hőmérsékletük azonban a kiinduló értékhez képest emelkedett. Negyven perccel a hajsza végét követően 0,5 fokkal voltak melegebbek, ha sikertelen volt a vadászat, ha viszont el is ejtették a prédát, a testük hőmérséklete 1,3 fokkal nőtt. A jelentős különbség pedig nem volt összefüggésben a külső hőmérséklettel, az üldözés időtartamával de még az ölés és evés igényelte energiával sem.

Egyszerűen már nem éri meg

A tudósok úgy vélik, a hő emelkedésének oka a feszültség. A gepárd fő fegyvere ugyanis a gyorsaság, “erőben” fel sem veheti a versenyt Afrika nagyragadozóival, az oroszlánnal, hiénával vagy a leopárddal. Gyakran meg is esik, hogy az üldözés hangjára összesereglő ragadozók egyszerűen elűzik a pöttyös macskát nehezen megszerzett ebédjétől.

De akkor esetenként miért is hagyják abba az üldözést? Egy valószínű magyarázat, hogy egyszerűen így döntenek. Minden élőlény számára létezik egy pont, ahol a befektetett energia már túlnő az általa megszerezhető javakon.

Íme egy videó, ahol a gepárdanya biztosan nem adta volna fel:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik