Tudomány

Oroszlán ölt meg két gepárdot – videó

oroszlan(960x640)(2).jpg (oroszlán, )
oroszlan(960x640)(2).jpg (oroszlán, )

Egészen megdöbbentő, ahogy a hatalmas macska pillanatok alatt levadássza a föld legjobb futójának számító gepárdot. Ráadásul egymás után kettőt.

A videón látható képsorok előzménye, hogy három hím gepárd régóta nyaggat egy nőstényt. A hölgy nemsokára tüzelni fog, a fiúk pedig nem akarnak lemaradni, így még egy méterre sem engedik eltávolodni. Közben hol a nősténnyel, hol egymással marakodnak. Valószínűleg a felfokozott szerelmi vágy miatt nem veszik észre, vagy nem törődnek az őket becserkésző oroszlánnal. A képek eléggé sokkolók. Aki nem bírja végignézni, ahogy elroppantják két gepárd nyakát, inkább csak a szöveget olvassa tovább.

A bokorból esélyük sem volt menekülni, az áldozat pedig a szerencsétlen nőstény volt. A hímek azonban nem tértek észhez, megmagyarázhatatlan módon a további, sikertelen rohamok ellenére sem menekültek el. Inkább egymást tépték tovább.

A második áldozat, az egyik hím valószínűleg sérült volt. Vagy a verekedésben, vagy a bokorban üthette meg magát végzetesen. Máskülönben játszi könnyedséggel lesprintelte volna az oroszlánt. Megkapó, ahogy küzdött, de esélye sem lehetett a nála ötször nagyobb gyilkológéppel szemben.

Nem egyértelmű, hogy mi váltotta ki az oroszlán dühödt támadását. A szavannán a ragadozók megölik egymást, ha arra alkalom adódik: leopárd, hiéna, oroszlán pusztítja a másikat, ahol éri. Érthető, hisz ők „vetélytársak”, mindannyian nagy testű patásokat zsákmányolnak. A gepárd viszont más. Testalkata a kisebb, gyors zsákmány leterítésére alkalmas. Azokra a növényevőkre vadászik, amelyeket egy oroszlán még csak üldözőbe sem vesz.

Ilyen szempontból tehát nem tekinthető „konkurenciának” a sörényes számára. Mégis olyan dühvel marcangolják a már halott gepárdot is, mintha ősi, leküzdhetetlen gyűlölet élne a két faj között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik