Tudomány
oroszlan(960x640)(2).jpg (oroszlán, )

Oroszlán ölt meg két gepárdot – videó

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 07. 01. 13:00

Egészen megdöbbentő, ahogy a hatalmas macska pillanatok alatt levadássza a föld legjobb futójának számító gepárdot. Ráadásul egymás után kettőt.

Korábban a témában:

A videón látható képsorok előzménye, hogy három hím gepárd régóta nyaggat egy nőstényt. A hölgy nemsokára tüzelni fog, a fiúk pedig nem akarnak lemaradni, így még egy méterre sem engedik eltávolodni. Közben hol a nősténnyel, hol egymással marakodnak. Valószínűleg a felfokozott szerelmi vágy miatt nem veszik észre, vagy nem törődnek az őket becserkésző oroszlánnal. A képek eléggé sokkolók. Aki nem bírja végignézni, ahogy elroppantják két gepárd nyakát, inkább csak a szöveget olvassa tovább.

A bokorból esélyük sem volt menekülni, az áldozat pedig a szerencsétlen nőstény volt. A hímek azonban nem tértek észhez, megmagyarázhatatlan módon a további, sikertelen rohamok ellenére sem menekültek el. Inkább egymást tépték tovább.

A második áldozat, az egyik hím valószínűleg sérült volt. Vagy a verekedésben, vagy a bokorban üthette meg magát végzetesen. Máskülönben játszi könnyedséggel lesprintelte volna az oroszlánt. Megkapó, ahogy küzdött, de esélye sem lehetett a nála ötször nagyobb gyilkológéppel szemben.

Nem egyértelmű, hogy mi váltotta ki az oroszlán dühödt támadását. A szavannán a ragadozók megölik egymást, ha arra alkalom adódik: leopárd, hiéna, oroszlán pusztítja a másikat, ahol éri. Érthető, hisz ők „vetélytársak”, mindannyian nagy testű patásokat zsákmányolnak. A gepárd viszont más. Testalkata a kisebb, gyors zsákmány leterítésére alkalmas. Azokra a növényevőkre vadászik, amelyeket egy oroszlán még csak üldözőbe sem vesz.

Ilyen szempontból tehát nem tekinthető „konkurenciának” a sörényes számára. Mégis olyan dühvel marcangolják a már halott gepárdot is, mintha ősi, leküzdhetetlen gyűlölet élne a két faj között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.