Tudomány

A Vasember már a spájzban van

Ma sci-fi, holnap már technológia - fantasztikus katonai fejlesztés az Egyesült Államokból

A valóság ismét egy lépéssel közelebb került a science-fiction világához, állítja William McRaven, az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főadmirálisa – írja a The Verge.

A TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) testpáncél nevű katonai fejlesztés, egy retró videojátékot idéző bemutató film és egy közlemény tanúsága szerint, hamarosan emberfeletti erővel fogja felruházni viselőjét. Lehetővé teszi majd, hogy a katona lásson a sötétben, gyorsabban fusson, mint az emberileg lehetséges lenne, és teljes védelmet nyújt a golyók ellen. McRaven bejelentése szerint egy olyan technológián dolgoznak éppen, melynek segítségével az egyébként folyékony páncél a másodperc törtrésze alatt válik szilárddá, hogy visszaverje a töltényeket. A TALOS-ba fedélzeti számítógépet is építenek, amely figyeli, hogy viselője megsérült-e, sőt, bizonyos mértékben még a vérzést is el tudja állítani.

Sőt, ha ez nem lenne elég, a fejlesztést végzők azt is tervezik, hogy a páncél viselője gondolatait és a környezetet egybevetve személyre szabott információt is kínál majd – bár ennek pontosításától a közlemény tartózkodott. Az optimista becslés szerint, az első verzió egy éven belül elkészülhet, a továbbfejlesztett, tökéletesített változatot pedig akár már 2016-ban csatarendbe lehet állítani.

Nem ez a páncél az első olyan katonai fejlesztés, amit a képregények világa ihletett. 2009-ben Homayoon Kazerooni már előállt egy, nemes egyszerűséggel HULC (Human Universal Load Carrier) nevű, „külső csontváz” szerkezettel, amely lehetővé teszi, hogy viselője hosszú ideig futhasson csaknem 100 kg-val a hátán mintegy 16 km/h-s sebességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik