Nagyvilág

Száműznék a tetkókat az amerikai hadseregből

tetoválás (tetoválás, hadsereg)
tetoválás (tetoválás, hadsereg)

Az amerikai szárazföldi haderőnél megszorítják a "tetoválási előírásokat", amelyeken az iraki és afganisztáni háború idején lazítottak annak érdekében, hogy kellő számú katona jelentkezhessen szolgálatra.

A tetovált testű katonák látványa szinte megszokottá vált az amerikai hadseregben az utóbbi évtizedben, sok esetben még az egyenruha sem tudja eltakarni a testrajzokat. De azzal, hogy a két háborús küldetés lassan a múlté, a hadseregnek már nincs szüksége annyi újoncra, és visszatérnek a korábbi szigorúbb előírásokhoz – írta kedden a The Daily Best.

Fotó: AFP/Johannes Eisele

A bevezetendő szabályozás szerint az új katonáknak nem lehet a karjukon a könyökükön és a lábukon a térdük alatt, valamint a nyaklánc vonala felett tetoválás.

A legtöbb katonai blogon és a közösségi médiában kedvezőtlen volt a szigorítás fogadtatása, sokan azzal érveltek, hogy a régi előírások idejétmúltak, és ezeknek a normáknak nincs közük ahhoz, hogy egy katona mennyire képes ellátni feladatát. Mások rámutattak, hogy a testfestés sajátos kultúrává nőtte ki magát a seregben.

Raymond F. Chandler, a hadsereg illetékes vezetője Facebook oldalán már 2011-ben – amikor nyilvánosságra hozták, hogy szigorítást terveznek – kifejtette: a cél a katonák egységes megjelenése, és szerinte különösen a nyaktetoválások nem méltók a hadsereghez. (A szabályok 2006-os enyhítésével, amikor az iraki és az afganisztáni háborúk csúcspontján minél több új katonára volt szükség, csak az arcon és a fejen tiltották a tetoválásokat.)

Mi lesz a régi díszekkel?

Az új szabályozás egyik legellentmondásosabb eleme az, hogy mi lesz azokkal a katonákkal, akiket korábban felvettek, a szigorúbb előírások értelmében viszont már nincs helyük a hadseregben.

Korábban felmerült annak lehetősége, hogy őket a tetoválások eltávolítására kényszeríthetik, és ha erre nem hajlandóak, távozniuk kell a fegyveres erők kötelékéből. A szigorításnak azonban a 2011 óta lefolytatott vitában annyira negatív volt a visszhangja, hogy ezen enyhítettek. Az érintett katonák továbbra is szolgálhatnak majd, amennyiben tetoválásaik nem tartalmaznak rasszista, szexista és egyéb szélsőséges szavakat, jelképeket. Azoknak pedig, akik katonák akarnak maradni, de testükön tiltott rajzokat viselnek, saját maguknak kell állni a tetoválások eltávolításának költségét.

A The Daily Beast megjegyzi, a szigorításra azzal egy időben történik, hogy a küszöbön álló afganisztáni kivonulással és a hadsereg csökkentett finanszírozásával a szárazföldi haderőnél szolgáló katonák létszáma is csökkeni fog.
Az új szigorúbb szabályokat a haderőnem parancsnoka várhatóan 30-60 napon belül jóváhagyja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik