Tudomány

2050 körül már megszokott lesz, ami ma extrém

sivatag(960x640)(2).jpg (sivatag, )
sivatag(960x640)(2).jpg (sivatag, )

A klímaváltozás a század közepére alakíthat ki olyan "új normát", amelynek következtében emberek milliárdjai élhetnek a számukra megszokottnál melegebb hőmérsékleti viszonyok között.

Egy átlagos év hőmérséklete – plusz-mínusz 14 év – 2047-re válik melegebbé, mint a legmelegebb évé 1860 és 2005 között, amennyiben az üvegházhatást kiváltó gázok mennyisége tovább növekedik. A változás elsőként a forró égövi országokban lesz érezhető – állítja a japán és hawaii tudósok által készített tanulmány.

A felmelegedés elsőként olyan városokat sújt, mint az indonéziai Manokwari, amelyben már 2020-ra új klímával kell számolni, vagy a jamaicai Kingston, amelyben 2023-ra következnek be a változások a legrosszabb forgatókönyv szerint. A másik véglet Moszkva, amelynek klímája 2063-ra változik meg, vagy az alaszkai Anchorage, ahol 2071-ben kell erre számítani – írták a kutatók.

Becslésük szerint egy-öt milliárd ember kerül számára szokatlan éghajlati körülmények közé, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy mekkora hatása van az ember okozta károsanyag-kibocsátásnak. A Nature című folyóiratban publikált tudományos dolgozat az üvegházhatású gázok visszaszorítását sürgeti, hogy korlátozni lehessen a klímaváltozás társadalomra és természetre gyakorolt hatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik