Tudomány

Autópályára kötik az internetet

sztráda  M6-os (autópálya, út, M6)
sztráda  M6-os (autópálya, út, M6)

Végre értelmet nyer az "információs szupersztráda" kifejezés.

Képzeljünk el egy olyan jövőt, amelyben a kocsik nemcsak fizikailag érintkeznek a sztrádával, hanem digitálisan is: az autó a saját állapotáról minden lehetséges adatot továbbít a pályának, az pedig a forgalom függvényében, a sok-sok begyűjtött információ alapján lassabb vagy épp gyorsabb haladást javasol.

Megdöbbentő, de mindez nem sci-fi. Angliában, a Birminghamet a tengerparti Felixtowe-val összekötő A14 autópályának majdnem harmadát, egy nagyjából 80 kilométeres szakaszt gyakorlatilag “okos-autópályává” alakítanak.


Nagyobb térképre váltás

A sztrádába építendő érzékelők az elhaladó járművekben található mobilkészülékekkel beszélgetnek. S bár az így kinyert forgalmi adatok önmagukban is aranyat érnek, szakértők szerint az ilyen típusú technológia alapozhatja meg az önjáró autók elterjedését. Néhány év(tized)en belül az automatizált kocsik az úttal és egymással is tartják a kapcsolatot a balesetek elkerülése és a hatékony közlekedés érdekében. Legalábbis ebben reménykedünk.

Persze nem kell csúcstechnológia ahhoz, hogy az ember a jövőben érezze magát: a hollandok egy egyszerű, de nagyszerű ötlettel álltak elő. Kattintson a további részletekért!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik