Tudomány

Medúzákat takarítottak ki egy atomreaktorból

Újraindították a világ egyik legnagyobb áramtermelő kapacitású nukleáris reaktorát Svédországban szerdán, miután a hűtőrendszerét ellepő medúzák miatt napokra le kellett állítani a blokkot.

Az üzemeltető OKG vállalat tájékoztatása szerint az oskarshamni erőmű 3-as reaktorában szerdán folytatódott az energiatermelés, a sajátos természeti csapás nem fenyegetett balesettel, és az áramellátás sem akadt meg az eset miatt.

A Svédország délkeleti részén, a Balti-tenger partján működő reaktort vasárnap kellett lekapcsolni, mivel a hűtővizet szállító csöveket több tonnányi medúza lepte el, eldugítva azokat. A blokk 1400 megawattos teljesítményével a világ legnagyobb kapacitású forralóvizes reaktora.

A cég szóvivője közölte: a medúzarajok minden ősszel gondok okoznak az erőműben, de ennyi állattal még soha nem volt dolguk. Az oskarshamni erőműben volt már példa hasonló esetre, 2005-ben a létesítmény 1-es reaktorát kellett leállítani hasonló okokból. Az állatok emellett két további erőműt is eldugaszoltak már: 2011-ben egy skóciai, 2012-ben egy amerikai létesítményben kellett felfüggeszteni egy-egy reaktor működését a medúzák miatt.

Tengerbiológusok szerint elképzelhető, hogy a jövőben a medúzák egyre komolyabb problémákat fognak okozni az atomerőművek üzemeltetőinek. Az okok között szerepel a tengerek hőmérsékletének emelkedése és a halállomány csökkenése, amik hozzájárulnak a medúzák elszaporodásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik