Élet-Stílus

A medúza az új házikedvenc

A medúzák lenyűgözik az embereket, mégis a szinte test nélküli lényekkel való találkozás inkább a kellemetlen élmények közé tartozik.

Végre megoldották, hogy otthon is lehessen csodálni ezeket a lényeket. 350 dollárért – 85 ezer forint – kapható egy olyan kezdőkészlet, amely alkalmas kis kedvenceik tartására. Az akvárium különben is sokkal dizájnosabb egy átlagosnál, kicsit olyan, mint a nagy sikerű lávalámpák, csak itt élőlények úszkálnak a LED-es háttérfényben.

A medúzák etetése is kicsit bonyolultabb, mint egy csapat guppinak, de megoldható, mert a planktonokból álló menüt is meg lehet rendelni egy füst alatt. A táplálékuk ára hat hónapra 55 dollár a forgalmazó szerint, ami azért kibírható. Kis kedvencnek egyébként kétféle medúzát ajánlanak, a kis és a nagy Hold medúzát. A kisebb 39 dollár (10 ezer forint), míg a nagyobb 55 dollárba (14 ezer forint) kerül.

A medúzák, mint a tájékoztatóból kiderült, két évig simán elélnek az akváriumban, szemben a nyílt vízzel, ahol az egyéves példányok már igencsak öregnek számítanak. Ám van egy kivétel. 2009-ben felfedeztek egy fajtát, amely halhatatlan. A Turritopsis nutricula ugyanis élete végéhez közeledve visszatér fiatalkori állapotába. Ismereteink szerint ez az egyetlen többsejtű élőlény, amely erre a mutatványra képes. (És ha ez igaz, hány éves a legidősebb?)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik