stonehenge (stonehenge, )
Tudomány

Dzsip vontatta vonattal a Stonehenge-hez

December 18-án nyitja meg a kapuit az angliai Stonehenge új látogatóközpontja és múzeuma.

A 27 millió fontból (közel 10 milliárd forint) megvalósuló projekt magában foglalja a megalitikus építményegyüttes melletti terület egy részének füvesítését és a forgalmas autóút egy szakaszának lezárását is. Az új központ és múzeum nagyjából két kilométerre lesz a kőtömböktől. A látogatókat apró – dzsip vontatta – vonat fogja elszállítani a Stonehenge-hez.

Az i.e. 3000 és i.e. 1600 között emelt kőépítmény nagyjából 900 ezer látogatót vonz évente, és a turisták mintegy 70 százaléka külföldről érkezik – adta hírül a BBC hírportálja.

Fotó: AFP/Ben Stansall

Lorraine Knowle, az English Heritage örökségvédelmi szervezet munkatársa szerint a “gyönyörűen és precízen megtervezett” központ “remekül illeszkedik a Salisbury-fennsík lankás vidékéhez”. A múzeumban a kőtömbök körül talált leletek kapnak helyet: a műtárgyakat a Salisburyben és Devizesben lévő helyi gyűjteményektől kapja kölcsön az intézmény.

Joe Studholme, a Salisbury Museum munkatársa szerint a Stonehenge látogatói végre összefüggésekbe fogják tudni helyezni a kiállításon látott műtárgyakat. Mint mondta, mielőtt az emberek ellátogatnának a kövekhez, sokkal többet kellene tudniuk azok hátteréről.

Ajánlott videó