Tudomány

Rendben zajlott az űrrandevú

szojuz (szojuz)
szojuz (szojuz)

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén közép-európai idő szerint szerdán elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-10-es jelzésű orosz űrhajó, és csütörtök hajnalban csatlakozott is az űrállomáshoz.

Oleg Kotov, Szergej Rjazanszkij és Michael S. Hopkins űrhajója néhány perccel a felbocsátás után Föld körüli pályára állt. Az űrhajó négy fordulatot tett meg a Föld körül, és az indítás után hat órával csatlakozott az űrállomáshoz. Az űrhajósok a dokkolás után körülbelül másfél-két órával szállhattak át az ISS-be, ahol Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajós várta az új legénységet.

A most elindult három asztronauta a tervek szerint 168 napot tölt az űrben. Ez idő alatt három alkalommal tesznek majd űrsétát. Különleges feladattal is megbízták őket. November 9-re tervezett űrsétájukra magukkal viszik azt az olimpiai fáklyát, amelyet október 7-én Moszkvában indítanak útjára és 2900 oroszországi településre visznek el. A fáklyát a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz TMA-11-es számú űrhajó juttatja majd el.

Az olimpiai jelképpel végzendő űrsétát élő adásban közvetítik majd a Roszkozmosz honlapján és az egyik orosz televízióban is. A fáklyát Fjodor Jurcsihin viszi majd vissza a Földre, mert abból gyújtják meg 2014 februárjában a Szocsiban rendezendő téli olimpia nagy lángját. A Szojuz TMA-10-es jelzésű űrhajótest egy részét kívülről a 2014-es Szocsi téli olimpia színeivel díszített plakátsávval vonták be.

Fotó: AFP/STR

Az 1965-ös születésű Oleg Kotov orvos-űrhajós már két alkalommal dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. 2007-ben több mint 196 napot, 2009-ben pedig 163 napot. A nagy gyakorlattal rendelkező orosz űrhajós három űrsétát tett a két utazás alatt.

Szergej Rjazanszkij 1974-ben született, orvos-biológus. Részt vett a Mars-500-as földi kísérletben. 2010-ben nevezték ki kutató-űrhajósnak. Az orosz asztronautának ez lesz az első űrrepülése.

Michael S. Hopkins amerikai űrhajós 1968-ban született Libanonban, berepülő pilóta volt, és korábban a Pentagonban dolgozott. Ő is először jár az űrben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik