űrséta (űrséta)
Tudomány

Kifogott egy távcső az űrsétáló kozmonautákon

Adódtak nehézségek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz fedélzeti mérnökének csütörtöki hatórás űrsétáján, ennek ellenére sikeresen végrehajtották a tervbe vett feladatokat.

Kapcsolódó cikkek

Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin másodszor lépett a nyílt világűrbe hat nap leforgása alatt a Földtől 400 kilométeres magasságban keringő űrállomásról. A hatórás űrséta alatt több feladatot hajtottak végre. Először a Zvezda modulról leszereltek egy lézeres távközlési eszközt, amely nagysebességű adatátvitelt tett lehetővé az ISS és a földi irányító központ között.

A következő feladat végrehajtása már nem ment ilyen simán. El kellett volna helyezniük az ISS-en a novemberben érkező optikai távcső két kamerájának állványzatát, de amikor hozzáláttak a munkához, tudatosult bennük, hogy amennyiben az előírások szerint teszik ezt, pontatlan lesz a kamerák tengely menti mozgása, ami egyben a teleszkóp pontatlanságát is jelentené.

Azt az utasítást kapták az irányító központtól, hogy vigyék be a felszerelést a zsilipkamrába, és lássanak hozzá a következő feladathoz, vizsgálják meg egy, az európai teherűrhajó dokkolásánál használt antenna fedeleit, mert egyiküket lebegni látták az ISS közelében. Miközben ezt a feladatot végezték, a földi irányító központ orosz mérnökei azt az utasítást adták nekik, hogy mégis fejezzék be az előző feladatot, mert az észlelt hiba a későbbiekben korrigálható.

Az űrséta végén, mielőtt visszatértek volna a fedélzetre, az űrhajósok egy orosz zászlót vettek elő a zsilipkamrából, integettek vele a kamerába, és ünnepi beszédet is mondtak az Orosz Zászló Napja alkalmából.

Fjodor Jurcsihinnak ez volt immár a nyolcadik űrsétája, míg Alekszandr Miszurkin most harmadszor lépett ki a nyílt kozmoszba.

Ajánlott videó