cseljabinszk (cseljabinszk)
Tudomány

Felhozták a cseljabinszki meteorit tóba hullott darabját

Kiemelték a Csebarkul-tóból a cseljabinszki meteorit oda zuhant első darabját - közölte szerdán a Rosszija 24 állami hírtelevízió.

A tudósok az előzetes vizsgálatok után elmondták, hogy a mintegy másfél kilós megolvadt kőzet gyengén mágneses tulajdonságú.

A tóban lévő cseljabinszki meteorit darabjának a kiemelése 10 napot vett igénybe. A búvárok 13 méteres mélységben találtak rá. A következő napokban a legnagyobb méretű, féltonnás meteoritmaradványt készülnek kiemelni a szibériai Cseljabinszktól 78 kilométerre Nyugatra lévő Csebarkul város közeli tóból.

A meteoritdarabról készült első fotókat itt nézhetik meg!

A bolidának nevezett égitest, a rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor február 15-én hatolt be a légkörbe és robbant fel a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A bolida körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig mintegy 10 ezer tonna nagyságú volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.

A szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódás után a tudósok több százat találtak az Urál-hegység térségében. Augusztusban a cseljabinszki Állami Egyetem szakemberei közölték, hogy a Tyimirjazevszkij nevű település egyik lakójánál 3,4 kilogramm súlyú meteoritdarabot találtak.

A Cseljabinszki terület vezetése 3 millió rubelt (körülbelül 20 millió forint) különített el a Csebarkul-tavi kutatásokra és az újabb darabok kiemelésére.

Ajánlott videó