Tudomány

Ez a szaporító sejt sétál és ugrál!

Sperma (sperma)
Sperma (sperma)

Söndörödik, pöndörödik, majd nekiindul. Sőt, ha úgy tartja kedve, nagyot ugrik és a szél hátán vitorlázik tovább - egy élő kövület bámulatos túlélési technikája.

Egészen elképesztő, ahogyan az élőlények furfangosabbnál furfangosabb stratégiákat dolgoznak ki az életben maradás és a fajfenntartás érdekében. Azt eddig is tudtuk, hogy a növények számos mozgásra képesek. Ám hogy egy zsurló spórája négy, polipkar-szerű “lábával” “járni és ugrani” tud, eddig ismeretlen volt az emberek előtt. Egy francia kutatócsoport, mikroszkóp és nagy sebességű kamera kellett a felfedezéséhez.

A különleges növényeket azért kezdték el közelebbről is vizsgálni, mert spóráikról tudták, hogy a páratartalom függvényében mozgásra képesek. Amikor Philippe Marmottant, a Joseph Fourier Egyetem munkatársa mikroszkóp alatt vizsgálta a spórát, maga is látta annak mozgását, ám a valódi titokról csak a nagy sebességű kamera rántotta le a leplet. Kiderült, a spóra nemcsak mozog, hanem sétál, sőt, ugrik.

Mindezt négy “lábának” köszönheti, amelyek a levegő nedvességtartalmától összepöndörödnek. Miként az emberi haj is “begöndörödik” a párától – jegyezte meg a kutatás vezetője. A lábak ugyanis kétféle anyagból épülnek fel. Az egyik merev, a másik viszont puha, szivacsos: nedvesség hatására megduzzad, míg ha kiszárad, leereszt. Mivel e két réteg egymáshoz simul, a páratartalom változására a lábak hol összepöndörödnek, hol kinyúlnak. Mindezt persze elég gyorsan és erősen ahhoz, hogy mozgásba lendüljenek.

Korábban azt gondolták, a lábak valamiféle szárnyként szolgálnak, amelyek segítik a spórát távoli területekre is eljuttatni a szél hátán. Ám most világossá vált, hogy a fura képződmények nem a repülést, hanem a földön való haladást szolgálják. Bár ez a spóra szárnyak nélkül is képes szállni: egy-egy gyors kicsapódással “felugrik” a földről, és ha épp sikerül egy kedvező áramlatot meglovagolnia, igencsak messzire képes elvitorlázni.

Ilyen kifinomult technikával nem csoda, hogy a zsurlók már a dinoszauruszok idején benépesítették a Földet, és élő kövületként szinte mindenhol jelen vannak még napjainkban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik