Tudomány

Alábecsülték az óceán klimatikus szerepét

Napelemes hajó segítségével kutatták az óceán és a légkör közötti kölcsönhatást.

Tudományos küldetése végére ért a világ legnagyobb napelemes hajója, a Turanor PlanetSolar, amely kedden horgonyt vetett a Szajna partján, Párizsban, miután az Atlanti-óceánt átszelve három hónapon át vizsgálta a Golf-áramlat és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatását.

A 31 méter hosszú katamarán júniusban indult a floridai Miamiból a Genfi Egyetem Környezettudományi Intézete kutatóival a fedélzetén, hogy az Atlanti-óceánt átszelve vízmintákat vegyenek, légköri méréseket végezzenek, amelyek segítik az óceán és a légkör közötti kölcsönhatás jobb megértését.

A kutatók az óceán felszínén kiáramló aeroszolokra, finom részecskékre összpontosítottak, amelyek hatással vannak az éghajlatra – közölte Martin Beniston, az expedíció klimatológusa, a genfi intézet vezetője.
“Amikor az adatokat megvizsgáltuk, az első meglepetést az óceánból a légkörbe kibocsátott aeroszolok mennyisége okozta, ami azt jelzi, hogy alábecsültük az óceán klimatikus szerepét” – mondta Beniston.

A 20 millió dollár összköltséggel a németországi Kielben megépített Turanor PlanetSolar napkollektorainak felülete 536 négyzetméter, amelyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani. A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad. Negyven utas szállítására alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik