Tudomány

Elnyel egy országot a tenger

Kiribati (kiribati)
Kiribati (kiribati)

Kiribati belátható időn belül lakhatatlan lesz az emelkedő tengerszint miatt. Az egész országot átköltöztethetik.

Kiribati egy apró, mindössze 811 négyzetkilométeres miniállam a Csendes-óceánon. Harminchárom korallszigetből áll, az ország 101 ezer fős lakossága ebből 21-et népesít be. A probléma az, hogy a szigetek legmagasabb pontjai alig haladják meg a tenger szintjétől számított két métert. A klímaváltozással elkerülhetetlennek tűnő tengerszint-növekedés hosszú távon Atlantisz sorsára juttatja az országot. Két szigetet már hivatalosan is “tenger alá merültnek” nyilvánítottak.

A kormány persze nem tétlenkedik, hatezer holdas területet vásárol a szomszédos Fidzsin. Kiribati ott szolgálatot teljesítő diplomáciai képviselője szerint azonban még nem a költözés a fő cél: először az új földet kell lakhatóvá és művelhetővé tenni. A tengerszint emelkedése azonban előbb-utóbb arra kényszeríti az ország teljes lakosságát, hogy otthonát elhagyva máshol keressen boldogulást – tette hozzá Reteta Rimon.

A gát sem jelent tartós megoldást (forrás: AFP)

A helyzetet nem úgy kell elképzelnünk, hogy az emelkedő vízszint szép lassan elönti a házakat. Kiribati már azelőtt lakhatatlan lesz, hogy fizikailag is a víz alá kerülne – mondta el a Hír24-nek Benkő Dániel, a WWF Magyarország klímaváltozási programjának munkatársa. Az ország fő gondja az, hogy a szárazföldet alkotó atollok nagyon keskenyek, ívszerűek, ráadásul a második világháborúban az amerikai hadsereg rengeteg árkot, tárnát hagyott maga után.

Egy-egy vihar alkalmával a hullámok szinte átcsapnak a szigeteken, utánuk pedig hatalmas mennyiségben marad hátra a só. Ez ellehetetleníti a földművelést és tönkreteszi az ivóvizet. Az országnak gyakorlatilag gazdasága sincs, halászatból, idegenforgalomból, de jórészt pénzügyi támogatásokból tartja fenn magát. Az energiát is aggregátorok szolgáltatják, a szemétszállítás sem megoldott.

Az egyre kevesebb ivóvíz, a só miatt használhatatlan földek és az élet magas költségei főleg növekvő népességgel számolva fenntarthatatlanok lesznek. A távolabbi jövőben pedig Kiribatit valóban elnyeli az óceán. Ez a sors fenyeget egyébként más olyan kis szigetállamokat is, mint például a Maldív-szigetek, valamint számtalan óceáni szigetet, vagy akár part menti modern metropoliszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik