Tudomány

Unalmas lett űrhajósnak lenni

jurij loncsakov űrsétán (juric loncsakov, űrséta, )
jurij loncsakov űrsétán (juric loncsakov, űrséta, )

Érdekesebb munkát talált, ezért elhagyta a Csillagvárost egy űrhajós.

Kijelölték pénteken a Moszkva közeli Csillagvárosban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő legénységét. Az illetékes állami bizottság Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz, valamint Michael S. Hopkins amerikai űrhajóst választotta ki arra, hogy a 37-38. számú legénységének tagjaiként a szeptember 26-ra virradó éjjel elinduljanak az űrállomásra. A tervek szerint 168 napot töltenek ott.

A háromfős csapatra sűrű tudományos program, harminc kísérlet vár. Két alkalommal tesznek űrsétát, hogy az orosz Progressz és az európai ATV teherűrhajókkal kapcsolatos munkákat elvégezzék. Emellett részt vesznek a 2014-es Szocsi téli olimpia lángjának stafétájában is.

Hétköznapivá vált az űr meghódítása

Az új legénység kijelölését megelőzően, csütörtökön derült ki, hogy Jurij Loncsakov orosz űrhajós elhagyja a Nemzetközi Űrállomásra 2015-ben készülő csapatot.

Szergej Krikaljov, a csillagvárosi kiképző központ vezetője azt mondta, hogy Loncsakov nem akar többé az űrbe repülni. “Odajött hozzám és azt mondta, hogy sokkal érdekesebb munkát talált, mint az, amit az űrben végeznek” – mondta a parancsnok. Loncsakov nem közölte, hova megy dolgozni. Egyelőre nem tudják, ki áll majd a tapasztalt orosz űrhajós helyére.

A 48 éves Jurij Loncsakovot 1998-ban választották ki űrhajósnak. Három alkalommal járt az űrben. Először az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén, 2001. április 19. és május 1. között, majd 2002-ben és 2008-ban. Két alkalommal hajtott végre űrsétát. A legutóbb a Szojuz-TMA-13 parancsnokaként jutott ki a világűrbe és fedélzeti mérnökként szolgált a Nemzetközi Űrállomáson. Társaival egy 2015-re tervezett űrrepülésre készült, a Szojuz-TMA-16M típusú űrhajó parancsnoka lett volna.

Az eset kapcsán Leontyij Bizov társadalomkutató a Kommerszant című orosz lapnak azt mondta, az űrkutatás rég megszűnt perspektívát adni. “Az űr meghódítása bizonyos mértékben hétköznapi tevékenységgé vált. Az utóbbi tíz évben nem történt nevezetes áttörés. Elismertségét és azt a lehetőséget tekintve, hogy valaki megmutassa magát, hogy jól keressen, ez a munka elmarad a többi mögött”.

Georgij Grecsko űrhajós szerint nem az űrhajós foglalkozással, hanem azokkal van baj, akik erre vállalkoznak. “Mi romantikusok voltunk, nem a pénzért repültünk az űrbe, hanem a dicsőségért” – vélekedett az ügyről a 83 éves, többszörösen kitüntetett orosz űrhajós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik