Tudomány

Csimpánzoknak tartottak festőviadalt

csimpanzkolyok(960x640)(2).jpg (csimpánzkölyök)
csimpanzkolyok(960x640)(2).jpg (csimpánzkölyök)

Majmokat versenyeztettek festészeti tudásukból és művészi tehetségükből az Egyesült Államokban. Az első díj 10 ezer dollár - 2,2 millió forint - volt.

A viadalon csak csimpánzok indultak, a győztes Brent lett, egy 37 éves példány, amely nem majmolja a többieket, hanem egészen sajátos technikával dolgozik: még csak ecsetet sem használ, hanem a nyelvével nyalja fel a különböző színű festéket a vászonra. A festék gyermekbarát: nem tartalmaz mérget vagy egyéb, egészségre ártalmas anyagot.

Brent egy louisianai csimpánzmenhelyen él, mondhatni “majomidősotthonban”, mert hogy már nyugdíjas, korábban laboratóriumi kísérletekhez használták. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója megjegyzi, hogy ottjártakor nem tudta nyilatkozatra bírni a majmot, mert az éppen aludt.

A festészeti versenyen további öt másik amerikai majomház csimpánzai vettek részt. A második helyezett 5 ezer dollárt nyert, de további ötezret Jane Goddall világhírű főemlőskutatótól is kapott különdíjként, így neki is összesen 10 ezer dollár ütötte a mancsát. A harmadik helyezett 2500 dollárban részesült, a további résztvevők pedig fejenként 500 dollárt kaptak. A pénzdíjakat természetesen nem a nyertesek dorbézolják el, hanem a majommenhelyek kapják.

A zsűri a közönség volt, több mint 27 ezer ember szavazott a világhálón bemutatott festményekre, illetve azok alkotóira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik