Tudomány

Ha önnek jó a memóriája, akkor lehet, hogy egy csimpánz

A csimpánzok talán okosabbak, mint gondolnánk, a rövid távú memóriájuk legalábbis jobb az emberénél – állítja egy japán kutató.

A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósa, Macuzava Tecuro az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság bostoni kongresszusán ismertette kutatásait. Kísérletében az Ajumu nevű csimpánz figyelemre méltó képességről tett tanúbizonyságot. Egy képernyőn véletlenszerűen jelentek meg és tűntek el előtte számok egytől kilencig. A csimpánz a számok feltűnésének helyét és felbukkanásuk sorrendjét is fel tudta idézni. Ajumu a számok sorrendjével is tisztában van 1-től 19-ig: anélkül, hogy megmutatták volna neki, növekvő sorrendben érintette meg a számjegyeket – számolt be tapasztalatairól Macuzava.

A japán tudós az előadásán megjelent kollégák és újságírók előtt mosolyogva jegyezte meg, hogy egy átlagember a látottakat nem tudná Ajumu után csinálni. Ilyesmire csak az olyan súlyos rendellenességgel küzdő emberek képesek, mint például az autisták. A kutatás szerint viszont hat csimpánz közül hat képes kilenc szám helyére és sorrendjére visszaemlékezni a felmutatás után.

Macuzava szerint ez a remek rövid távú (más szóval „dolgozó”) memória segíti a csimpánzok túlélését a vadonban, ahol gyakran kell gyors és összetett döntéseket hozniuk. A dolgozó memória a rövid távú memória aktív formája, egy „mentális munkaterület”, amely lehetővé teszi, hogy az agy egyszerre több gondolattal foglalkozzon. A csimpánzok például így navigálnak a fák ágai között, és ennek segítségével döntenek arról, mit tegyenek, amikor állatcsoportok kerülnek szembe egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik