Ezért égették meg Rákos Péternét

Ilona asszony boszorkány volt, amit 1548-ban a legkevésbé sem tűrtek el.

Korábban a témában:

Rákos Péterné Ilona molnárné volt a XVI. század első felében. Az ellene 1548-ban kezdődött boszorkányper nagy port vert fel Sopronban és környékén.

Az előző év decemberében, néhány nappal karácsony előtt szörnyű rablógyilkosság áldozata lett a városi konyhát üzemeltető Krainer Sebestyén és egész háza népe: állapotos felesége és két szolgája. Hatalmas hajsza indult a rablógyilkosok után, akiket néhány napon belül el is fogtak – idézi fel a Rubicon.hu. A bandatagok súlyosan terhelő vallomást tettek a répceszemerei molnár özvegyére, aki állítólag nemcsak orgazdájuk, de kémük és felbujtójuk is volt.

Cérnakötés védte a bűnözőket

Az asszony mindegyiküknek adott egy bársonyból készült kis zacskót, benne összebogozott cérnával. Azt mondta nekik, hogy amíg a zacskót maguknál hordják és a cérnát nem fejtik fel, addig az ő életében nem fog rajtuk a fegyver. Ha fogságba kerülnének, onnan is sértetlenül kiszabadulnak.

Ilona asszony vallomásában úgy emlékezett, hogy a rablóbanda feje két társával kereste fel őt tanácsért: adna-e nekik olyan szert, amivel védekezhetnének mindenfajta bántalom ellen. Akkor adta nekik a zacskókat, és megadta nekik két szentnek is a nevét, akikhez ha az őáltala mondott imával fordulnak, tetteiknek semmiféle következménye nem lesz. Szolgálatáért igen jó fizetséget kapott.

A férfierőt is vissza tudta adni

A boszorkánymesterséggel kapcsolatban az asszony elismerte, hogy tud olyan kenyeret készíteni, amelynek hatása hasonló a védőzacskókéhoz: aki magánál hordja és eszik belőle, azt semmi bántódás nem érheti. Elismerte azt is, ha egy malmot megrontanak, ő azt a rontást le tudja venni. Képes olyan vesszőt is fonni, hogy akire azzal három csapást mérnek, azt annyi kellemetlenség éri, amitől nem tud tovább a lakóhelyén megmaradni. Tud olyan varázsszert, amivel testben és vagyonban okozhat kárt. Ismer olyan gyökeret is ismer, amit elásva áldozatának udvarán, az illető azt cselekszi, amit ő akar.

Meg tudja rontani az állatokat, ismer olyan varázsszert, amitől a vénlányok férjhez tudnak menni, a házaspárok kibékülnek, a férfiak „férfiereje” visszatér. A szőlőhegytől is távol tudja tartani a jégesőt. Valamennyi praktikát több esetben kipróbálta, az áldozatokat is megnevezte vallomásában.

A brutális gyilkosság és a boszorkányság bűnének büntetése nem volt kérdéses. A bíróság az egész társaságot halálos ítélettel sújtotta: egyiküket felakasztották. A főkolomposokat, miközben a vesztőhelyre kísérték, a hóhér tüzes harapófogóval csipkedte, majd a vesztőhelyen kerékbe törték őket. Egy másik bandatagot karóba húztak, Rákos Péterné Ilona asszonyt pedig mint boszorkányt megégették.

További boszorkányos történeteket ide kattintva olvashat a Rubicon.hu-n.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények