Tudomány

Végveszélyben a legnagyobb macska

tigris (tigris, )
tigris (tigris, )

Nem elég, hogy az ember pusztítja, ahol éri, most még betegség is tizedeli a szibériai tigris alig maroknyi állományát

A ma élő legnagyobb macskaféle a szibériai tigris. Hossza 2,5-3,3 méter, súlya elérheti a 300 kilót. Korábban hatalmas elterjedési területének töredékén él csak, a kevés megmaradt populáció Szibéria távol-keleti részein, az Amur környékén és Északkelet-Kínában tartja még magát. Becslések szerint kevesebb, mint ötszáz példány él szabadon.

A recept a régi. Az emberi tevékenység eredményeként leszűkült élettér, a zsákmányállatok hiánya és az orvvadászat felelős a fejedelmi macska balsorsáért. Amellett, hogy a tigrisbőr kelendő portéka a feketepiacokon, még a babona is ellene dolgozik: csontjainak egyes keleti kultúrában varázslatos gyógyhatást tulajdonítanak.

A szigorú védelemnek köszönhetően a szibériai tigris a múlt század közepén táncolt vissza a kihalás széléről, vagyis a mai 500 körüli egyedszám sikernek tekinthető. Ember embertől megvédheti a tigrist, de a természettől nem. Az elmúlt években furcsa dolgot tapasztaltak a szakemberek az Amur vidékén élő nagymacskáknál.

Forrás: AFP

Az egyébként magányosan, a vadonban rejtőzködő tigrisek csontsoványra fogyva, zavartan kóboroltak és szemlátomást cseppet sem tartottak az embertől. Kimerészkedtek az utakra, sőt még emberi településekre is betévedtek. A kutatóknak most sikerült feltárni a szokatlan viselkedés okát: a tigriseket a főként kutyák megbetegedését okozó szopornyicavírus fertőzte meg.

A New York-i Természetvédelmi Társaság patológusa, Denise McAloose vezette kutatócsoport megvizsgálta öt olyan tigris agyát, amely 2001 óta idegrendszeri problémák miatt hullott el. Adataik szerint kettőt minden bizonnyal a szopornyica ölt meg, egy harmadikat megfertőzött. Agyukban olyan mértékű károsodás nyomait fedezték fel, amely magyarázatot ad ritka, különös viselkedésükre. A 2001 előtt elhullott tigriseknél még nem találták meg a vírust, ezért úgy vélik, csak ezután terjedt el köztük a kór.

Ha egy veszélyeztetett faj egyedeinek egy százaléka elpusztul, az igen jelentős veszteség. Ezek azonban csak az ismert halálesetek, valószínű, hogy több a fel nem fedezett fertőzéses eset – mondta McAloose. A tudósok aggasztónak tartják, hogy a fertőzés a szibériai tigris teljes élőhelyén, a legtávolabbi területeken is felbukkant. Valószínű, hogy a ragadozók beteg kutya felfalásával kapták el a kórt, amelyet talán rókák, nyestek, mosómedvék is terjesztenek.

Ez az első ismert betegség, mely komolyan fenyegeti az amuri tigris fennmaradását. Ráadásul a Kelet-Oroszországban élő, szintén veszélyeztetett amuri leopárdra is átterjedhet a kórokozó – hangsúlyozta McAloose. A szopornyica többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegség, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik