Tudomány

Ló méretű a legnagyobb macska

tigon (tigon)
tigon (tigon)

Négy lábon állva az ember válláig ér, felágaskodva akár egy busz tetejéről is lekap bárkit. Az oroszlán és tigris keresztezéséből létrejött hibrid a legnagyobb macska a Földön.

A keverék állat az ember kreálmánya, a természetben soha nem találkoztak vele. Főleg cirkuszokban pároztatják a két nagymacskát, mert az így létrejött óriás kedvelt látványosság. Néhányukkal állatkertben is találkozhatunk, ezek általában „elhagyott” példányok, akiket befogadtak. A kertekben zajló szakmai munka kizárja, hogy tudatosan természetellenes, életképtelen fajokat hozzanak létre.

Fotók: Northfoto

A liger vagy tigon név a tigris és az oroszlán angol nevének összeolvasztásából származik. Ha az apa oroszlán, az utód liger, míg ha tigris, akkor tigon lesz az új egyed. Akár tigon, akár liger, mindkét szülőtől örököl valamit: társas lény és üvölt, mint az oroszlán, de szereti a vizet és dorombol, mint a tigris. Emellett szelíd – már amennyire egy ragadozó szelíd lehet. A hímek kis sörényt viselnek, színük az oroszlánéhoz hasonló, de halvány tigriscsíkok borítják.

A liger igazi különlegessége a mérete. A kifejlett hím súlya megközelíti a fél tonnát, teste 3-3,5 méter, de két lábra állva több mint négy és fél méterre magasodik. Az étvágya is jó, naponta 45 kiló húst tüntet el. Összehasonlításul: a hím oroszlán 250 kilós, míg a legnagyobb macskafaj, a szibériai tigris hímje 300 kiló körül van, a nőstény 160-180 között mozog. A liger tehát kétszeresen növi túl a mamáját. A tigon, azaz tigris apától és oroszlán anyától született hibrid nem ilyen óriási, mérete nem haladja meg szüleiét.

Érdekes látványosság és gyönyörű állat, ám nem egy faj. Mindkét hibrid hímjei terméketlenek, bár a nőstények közül több fogamzóképes. A ligerek és tigonok tehát nem alapíthatnak családot, mindig csak az ember hozhat létre egy-egy almot tudatos „tenyésztéssel”. Cirkuszi látványosságként vagy a maga szórakoztatására…

Az alábbi videón a városi környezet miatt jól érzékelhetők a liger méretei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik