Tudomány

Kiirtják a patkányokat

patkány (patkány, )
patkány (patkány, )

Évről évre tengeri madarak millióit pusztítják el a behurcolt patkányok egy csendes-óceáni szigeten. Az ember okozta a problémát, az ember is vet neki véget.

A Déli-Georgia sziget az Atlanti-óceánon, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között fekszik. Nagy-Britannia fennhatósága alatt áll, és ami az embereket illeti, gyakorlatilag máig lakatlan. Ám amikor Cook kapitány 1775-ben elsőként kötött ki a partjainál, még tengeri madarak milliói használták költőhelyként a ragadozóktól védett szigetet.

Csakhogy a XIX. század folyamán a bálna- és fókavadász hajókkal megérkeztek a patkányok, amelyek totális pusztítást végeztek a tojások és fiókák között. Mára jó, ha az eredeti madárvilág egy kis töredéke – egyes becslések szerint egy százaléka – megmaradt a hajdani madárparadicsomban.

A gyilkos rágcsálót az ember telepítette be, így hát az ember felelőssége megszabadítani tőlük a sziget madarait egyszer és mindenkorra – véli egy biológuskból álló nemzetközi csoport. Minden idők legnagyobb patkányirtási hadműveletére készülve két éve már rendeztek egy “próbairtást”. Ekkor a több milliósra becsült a patkánypopuláció 10 százalékát sikerült elpusztítani. Az igazi munka viszont most csak kezdődött.

Az antarktiszi tél veszélyeivel dacoló helikopterpilóták több száz órát repülve 200 tonna patkánymérget szórtak szét 580 négyzetkilométernyi területen. Tony Martin, a patkány-felszámolási kampány vezetője további akciókat tervez, amelyek eredményeként 2015-re nyomtalanul eltűnhetnek a rágcsálók a szigetről.

A mérget úgy választották, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza a környezetben és természetesen a megóvni kívánt madarakban is. Az anyagot szilárd formában szórják szét, vízben nem oldódik, így nem szivárog a talajvízbe. Alkalom adtán egyes madarak elfogyasztanák a patkánydögöket is, ám ilyet nehéz lesz találniuk. A szer hatására ugyanis a rágcsálók fényérzékenyek lesznek, így haláluk előtt föld alatti zugokba, járatokba húzódnak vissza.

Természetesen nem lehet elkerülni, hogy még így is sok madár áldozatul essen. Akár a mérgezett dögöktől, akár közvetlenül az irtószertől. Tekintve azonban, hogy éves szinten a patkányok csibék millióival végeznek, ez a veszteség még mindig a jobbik rossz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik