Tudomány

Drogos ősember festett a barlangokban?

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 07. 19. 18:00

Az ősemberek olyan rituálék során festették ki egyes barlangok falát, amelyek során tudatmódosító szereket fogyasztottak - állítják tokiói kutatók.

A tudósok barlangrajzokról készült fotókat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy az ősemberek által festett geometriai minták hasonlítanak azokhoz a rajzokhoz, amelyeket a mai, drog hatása alatt álló emberek készítenek. A világszerte megtalálható, 40 ezer évet felölelő barlangrajzok mind hasonló jegyeket viselnek magukon, függetlenül a körülményektől és a művészek személyétől – idézi a Múlt-kor.hu.

A hallucinogén anyagok fogyasztása olyan kémiai reakciókat vált ki az agyban, amely során bizonyos idegi mintázatok rajzolódnak ki. A hallucinogén növények a prehisztorikus embert egy „spirituális helyre” repítették, a rituálék során létrehozott rajzoknak pedig nagyobb jelentőséget kezdtek tulajdonítani a többi alkotáshoz képest – áll a tanulmányban. Marad azonban a kérdés, hogy miként lehetséges, hogy számos, egymástól távol eső és még véletlenül sem érintkező kultúrában pontosan ezek a hasonló mintázatok kaptak szimbolikus szerepet.

Drogos ősember (drogos ősember)
Kép: Hír24

A természetes tudatmódosító szerek minden bizonnyal ismertek voltak a történelem előtti időkben is. A Villar del Humo város közelében található Selva Pascaula barlangrajz központi témája egy bika, de amerikai és mexikói kutatók érdeklődését inkább a bika mellett található 13 kis gombaszerű alak kötötte le. Szerintük a gomba valójában a Psilocybe Hipanica, amely egy helyi, hallucinogén faj. A harang alakú, kupolás kalapja van, és nincs bocskora, illetve törzse egyenes és hajlott is lehet, akárcsak a barlangfestményen ábrázolt gombáknak.

A tudósok szerint mégsem ez a legrégebbi barlangfestmény, amelyik hallucinogén hatású gombát ábrázol. Egy 7-9000 éves algériai barlangrajzon ugyanis feltehetően egy másik hallucinogén gomba, a Psilocybe Mairei látható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.