Tudomány

Zöld trutyiban fürdenek a kínaiak

algavirágzás (algavirágzás, )
algavirágzás (algavirágzás, )

Mintha valami radioaktív spenót hullámozna a kínai strandokon. Sok ember nem zavartatja magát, nyugodtan áztatják a lábukat és úsznak a hihetetlen mennyiségű hínár közt. Pontosabban benne.

Hihetetlen mennyiségű alga borította el a Sárga-tenger partját. A jelenség nem egyedi, de meglehetősen káros, és a háttérben ismét az ember áll. A végletekig kimerített termőföldet műtrágyával “táplálják”, amit aztán a csapadék a folyókba mos, azok pedig a tengerbe szállítják. A part menti vizekben a hatalmas mennyiségű táplálékon elszaporodnak a növényi szervezetek, bekövetkezik az algavirágzás.

Ha valaki a Balatonban undorodva kapkodja a lábát, ha hínárra lép, meg se nézze a lenti videót. Az enteromorpha prolifera nevű zöld alga nem mérgező, de elvonja a vízből az oxigént, ezáltal elpusztítja a tengeri élőlényeket. Lehetetlenné teszi a halászatot és miután elpusztul, meglehetősen büdös. Az elmúlt öt évben ez már a harmadik algavirágzás a Sárga-tengeren, amit most az átlagosnál melegebb idő is szaporít.

A zöld szőnyeg kiterjedése 29 ezer négyzetkilométer, és nincs vele mit tenni. A hatóságok buldózerrel és markolókkal tonnaszám gyűjtik be napról napra, kiszárítják, majd állati takarmányként és műtrágyaként használják. Szélmalomharc, nem több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik