Tudomány

Színt váltott az Atlanti-óceán

óceán (óceán, )
óceán (óceán, )

Mintha híg tejföl kavarogna egy zöldeskék lében – így néz ki a Spanyolország és Franciaország határolta Vizcayai-öböl egyébként mélykék vize az űrből.

Jelen esetben szerencsére nem egy óriási olajfolt, vagy egy úszó szemétsziget okozta a változást, hanem egy teljesen veszélytelen természetes folyamat. A színváltozást apró, szabad szemmel nem is látható élőlények, az úgynevezett fitoplankton hihetetlen mértékű felszaporodása okozta. Ez a jelenség a planktonvirágzás, ami megfelelő környezeti körülmények hatására időről időre megfigyelhető a természetes vizekben.

A fitoplankton több ezer faj összefoglaló neve, amelyek színe a zöldtől a pirosig széles skálán mozog. Folyamatosan jelen vannak tavakban, tengerekben egyaránt, ám parányi méretük miatt rejtve maradnak az emberi szem elöl. Az öböl meleg vize és a francia folyókból érkező tápanyag együttes hatása tette lehetővé késő tavasszal a parányi szervezetek ilyen mértékű burjánzását.


Előtte-utána
Forrás: NASA

Amellett, hogy „virágzáskor” csodálatos látványt nyújt az űrből, a fitoplankton alapvető fontosságú a tengeri élővilág és az egész bolygó életében. A vízi tápláléklánc alapja, az első láncszem, de számtalan állat elsődleges élelemforrása is. Mint tudjuk, a nagy hal megeszi a kicsit, és mivel az apró élőlények is planktont fogyasztanak, közvetve a cápákig, bálnákig elér a hatása. Olyan a tengereknek, mint a szavannának a fű.

Emellett az emberiség életére is közvetlen hatást gyakorol. Egyes vélemények szerint a fitoplankton évről évre elnyeli az emberiség által kibocsátott szén-dioxid egyharmadát és ezek a lények termelik bolygónk oxigénkészletének túlnyomó részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik