Tudomány

Óriáskígyóval küzdött a leopárd

leopárd (leopárd, )
leopárd (leopárd, )

Egy óriáskígyó leopárdkölyköt zsákmányolt, ám az anya mindent elkövetett, hogy visszaszerezze a kicsi holttestét. Szomorú történet.

Afrikában mindennapos, hogy a nagyragadozók minden adandó alkalmat kihasználnak egymás kölykeinek elpusztítására. Talán a zsákmány miatti konkurenciaharcról, talán egy évezredes „vérbosszúról” van szó. A kifejlett leopárdot vagy a hiénafalkát még az oroszlán sem támadja meg szívesen, túl nagy a sérülés kockázata. Ezért esnek áldozatul legtöbbször a védtelen kölykök.

A videón látható óriáskígyónak feltehetően nem voltak ilyen alantas hátsó szándékai, ő csak a hasát akarta megtömni, és kapóra jött neki a felügyelet nélkül hagyott leopárdkölyök. Miután elnyelte a kis állatot, sziesztára vonult volna, ha nem jelenik meg az anyapárduc. Vajon tudta, hogy a kicsit már nem mentheti meg? Miért vállalta a kockázatot a kígyó ellen?

Nem tudjuk. Tény viszont, hogy addig-addig támadta, piszkálta a hüllőt, amíg az feladta. Visszaöklendezte a kölyköt, hogy így „megkönnyebbülve” elmenekülhessen az anya zaklatásától. A leopárd pedig mintha tényleg csak a holttestet akarta volna megszerezni, hagyta a kígyót elslisszolni, ő maga pedig átadta magát a gyásznak.

A videó szomorú, megható és kissé gyomorforgató. Csak annak, aki bírja:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik