Tudomány

Lebukott a csimpánzevő leopárd

leopard(960x640)(1).jpg (leopárd)
leopard(960x640)(1).jpg (leopárd)

Tudjuk, hogy puska nélkül a mi életünk sem ér semmit a dzsungelben. Mégis megdöbbentő, hogy a lábunk mellett doromboló cica „unokatestvére” az ember legközelebbi rokonával táplálkozik.

Kapcsolódó cikkek

Nagyon ritkán lehet az ember szemtanúja csimpánz és leopárd találkozásának az afrikai vadonban. A feljegyzett esetek szerint a majmok ilyenkor hatalmas patáliát csapnak és – mivel a legjobb védekezés a támadás – a csapat agresszorként lép fel a magányos macska ellen. Sőt, egy esetben az emberszabásúak megrohamozták a leopárd vackát és megöltek egy kölyköt.

Fordult a kocka

A dolog azonban fordítva is elsülhet, és ki tudja, melyik a gyakoribb eset. Tudósok ugyanis most először, de bizonyítékot találtak arra, hogy a nagymacska ha teheti, megeszi legközelebbi rokonunkat.

Egy tanzániai nemzeti parkban kutatók 41 napig gyűjtötték leopárdok ürülékét, hogy azokból megállapítsák a ragadozó étrendjét. Az egyik hátrahagyott mintában pedig egy felnőtt nőstény csimpánz maradványait azonosították. Önmagában ez még nem jelenti azt, hogy a leopárd tényleg elejtette a majmot, hiszen gyakran lakmároznak már elhullott állatok teteméből is.

Mégsem olyan erősek

Így viszont más megvilágításba kerül három korábbi, titokzatos eset, amikor a megfigyelt csimpánzokon olyan mély sebeket találtak, amelyet nem okozhattak a fajtársakkal vívott csetepaték. Egy nagymacska támadása ezeket is megmagyarázná.

A történet viszont sokkal távolabbra mutat. A vadvilág ismerői korábban úgy gondolták, hogy a szervezetten élő, intelligens főemlősök életét nemigen nehezítik meg a ragadozók támadásai. Bár épp az említett nemzeti parkból vannak bizonyítékok oroszlántámadásokra is, eddig mindez nem tűnt komoly tényezőnek. Ha viszont a leopárd is felkerült a listára, a majmoknak – kiemelkedő értelmük és meglehetősen robosztus felépítésük ellenére is – úgy tűnik, van félnivalójuk az erdőben.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik