Tudomány

Űrpingvin költi a tojását

Mintha egy szivárvány színeiben pompázó pingvin kotlana ragyogóan fehér tojásán - fényévnyi méretekben, a Földtől felfoghatatlan távolságban.

A NASA felvételén minden egyezik a hasonlathoz. A madárnak helyén van a csőre, a feje, rendben van a testtartása és még a fekete hátát is sötétebb színek érzékeltetik. A tojás is épp ott van, ahol lennie kell például a császárpingvinnél.

Az Antarktiszi télben, -40 fokos hőmérsékleten a világ legnagyobb pingvinfaja nem rakhatja a jeges fészekbe tojását, hogy aztán ráüljön költeni. A hím madár ezért lábfején egyensúlyozza és a hasán található speciális bőrredővel betakarva melengeti.

Fotó: NASA

Valójában az Arp 142-ként ismert galaxispárt látjuk 326 millió fényévnyi távolságban. Egyikük spirális szerkezete még mindig látható: a karok egykor a pingvin “szeme” körül forogtak. Ezek a szétzilált karok alkotják most a kozmikus madár testét, a tojás pedig a páros másik tagja, egy elliptikus galaxis.

A két csillagváros gravitációs kölcsönhatása során anyaguk kicserélődik, akár össze is olvadhatnak vagy széttépik egymást. A fotót a Hubble kamerájának adatai alapján, látható és infravörös fényű felvétlek kombinációjával hozták létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik