Tudomány

A szuperhold visszatér

hold (holdfogyatkozás, )
hold (holdfogyatkozás, )

Szombaton és vasárnap a Hold nagyobbnak látszik majd, mint bármikor máskor. Hogy szuper-e, vagy sem, majd elválik.

A jelenség annak köszönhető, hogy a Hold eléri pályájának a Földhöz legközelebbi pontját. Ez még önmagában nem nagy szám, megteszi ezt évente többször is. Most hétvégén viszont ez a közelség egybeesik a telihold idejével, vagyis égi kísérőnket a megszokottnál nagyobbnak fogjuk látni. Már ha nem lesz túl felhős az ég, ami a hétvégére ígért záporok és zivatarok miatt reméljük, csak átmenetileg takarja a látványt.

Mielőtt megnéznénk a kedvcsináló videót, adjuk meg a tudománynak is, ami a tudományé. A csillagászok szótárában ugyanis nem létezik szuperhold. Holdunknak négy fő fázisa van: újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed – ezek között nem szerepel a szuperhold. Vannak még holdfogyatkozások, melyek látványa kétségkívül szuper, de ettől még nem szuperezzük le a Holdat.

A szuperholdat a média dobta bea köztudatba. „Élmény alapú társadalmunkban már mindent megaturbó gigalájkolással kell bejelenteni, kisebb tűzijáték és minimum 8,5-ös erősségű földrengés kíséretében, hogy pár másodpercre odafigyeljenek a speciálisan exkluzív újdonságra” – írja az általunk nagyra becsült szakember.

Ha a csillagász szerint a Hold csak egy „kozmikus paraszthajszállal” van is közelebb hozzánk, mint máskor, akkor is érdemes belecsodálkozni a körülöttünk lévő világ kerek, fényes arcába. Ugyanúgy elvarázsol, mint előttünk generációk százait, akik még istenségként tekintettek rá. Ha ehhez le kell írni, hogy szuperhold, ám legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik