Tudomány

Okosabb a nagyfejű gyerek

szoptatás (szoptatás, anyatej)
szoptatás (szoptatás, anyatej)

A gyermek első négy hete intelligencia szempontjából is fontos: a jól gyarapodó, nagyfejű babák később jobban teljesítenek.

A sikeres fejlődés egyik kulcsa már újszülött korban is a jóltápláltság. Ausztrál kutatók csaknem 14 ezer gyereket vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy az étrend és a súlygyarapodás közvetve összefüggésbe hozható a gyermek későbbi IQ-jával.

Azoknak a csecsemőknek, akiknek súlya életük első négy hónapjában 40 százalékkal gyarapodott, hatéves korukra 1,5 százalékponttal volt magasabb az intelligenciahányadosuk azon gyerekekéhez képest, akik első négy hetük alatt csupán születési súlyuk 15 százalékát tudták felszedni.

Hasonló összefüggést mutattak ki a babák fejméretével kapcsolatban is. A fej mérete jelzi az agy térfogatát, így a gyorsabb fejnövekedés az agy hasonló fejlődését sugallja – emelte ki  Lisa Smithers, a tanulmány vezető szerzője. Összességében tehát azok az újszülöttek, akik a születésük utáni négy hétben a legjobb súlygyarapodást produkálták, és ennek köszönhetően „nagyobb fejük volt”, a későbbiekben magasabb intelligenciáról tettek bizonyságot.

Különösen magas volt a verbális intelligenciájuk, ami arra enged következtetni, hogy ezek az idegi struktúrák nagyon korai életszakaszban fejlődnek ki.

Köztudott, hogy sok anyának gondot okoz a szoptatás. Jelen tanulmány arra világít rá, hogy az esetleges táplálási problémákba már a lehető legkorábban be kell avatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik