Élet-Stílus

Semmit sem ér az IQ-szám?

Lerombolták az évtizedes mítoszt.

A Western University Agy- és Tudatkutató Intézetének Adrian Owen vezetésével készített úttörő kutatása szerint az intelligencia standard mértékegységének tartott intelligenciahányados (IQ) nem határozza meg pontosan az emberek intelligenciaszintjét.

A kutatás során a világ különböző részeiről származó több mint 100 ezer embert kértek fel arra, hogy töltsenek ki 12 kognitív tesztet, amelyek memóriájukat, következtetési képességüket, figyelmüket és tervezési készségeiket mérték. A Neuron aktuális számában közzétett kutatás eredményei szerint az egyszerű IQ érték félrevezető az emberek intellektuális kapacitásának értékelésében.

“Bár különböző típusú intelligenciák léteznek, ezeket mind egyetlen, általános intelligencia befolyásolja. Az IQ tesztek alapvetően ezt mérik” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Adam Hampshire. A szakértő úgy véli, hogy ez a teszt azért nem tudja megfelelő pontossággal mérni az emberek intelligenciáját, mert nem veszi számításba a többszörös tényezőket és készségeket, vagyis a különböző típusú intelligenciákat.

Szeretne még többet tudni? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik