Tudomány

Így wellnessezik egy víziló

A hatalmas állat elmerül a hűs, tiszta vízben és lehunyt szemmel élvezi, amint szorgos halak tucatjai frissítik fel a testét.

Kapcsolódó cikkek

Sokszor bizony az állatoknak is szüksége van kikapcsolódásra, felfrissülésre. Főleg akkor, ha az illető egy többtonnás behemót, akinek csülkei még vakarózásra is alkalmatlanok. Vastag bőre tele parazitákkal, hatalmas fogai között ott van még a múlt heti vacsora maradéka is. Irány tehát a folyami wellness központ.

Elég elmerülni a kellemesen hűs vízben, szemet becsukni, szájat nagyra nyitni és indulhat a kényeztetés. Szakértő alkalmazottak tucatjai veszik kezelésbe a vendéget, gondos aprólékossággal tisztogatják végig a farka hegyétől az orráig. Lecsipegetik az elhalt bőrt, eltávolítják az élősködőket, kifényesítik a fogakat és még az intim tisztaságra is van gondjuk. A kezeléssel mindenki jól jár. A víziló „felfrissülve” távozik, a halak fizetsége a teli gyomor.

A nílusi víziló egyébként az elefánt után a legtermetesebb szárazföldi állat. Testhossza átlagosan három-négy méter, magassága 150 centi, súlya három tonna fölött van. Éjszaka táplálkozik a szárazföldön, ilyenkor 50 kilónyi füvet és más növényi táplálékot töm a gyomrába. A jégkorszak előtt Európában is honos volt, ám mára még a névadó folyóból, a Nílusból is kihalt, Afrika középső és déli részein fordul elő.

A bájos óriás a kontinens legrettegettebb vadállata, minden más fajnál több embert öl meg. Erősen védi a területét, a kicsinyeit és nem ajánlatos elállni a vízhez vezető útját sem. Ha veszélyt érez, akár a csónakot is megtámadja, felborítja. Hatalmas tömege, irdatlan méretű szája és 70 centisre is megnövő agyarával szemben az embernek semmi esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik