Tudomány

Újra láthatnak a vakok

szem (szem, )
szem (szem, )

A bionikus szem egy vezeték nélküli, az agykéregbe ültetett implantátum, amivel a vakok láthatják a fényt és a körvonalakat.

A fejlesztők azt remélik, a Google Glasshoz hasonló szemüvegen keresztül a beteg érzékelni fogja a dolgok megvilágított körvonalait. A szemüveghez erősített digitális kamera képeket és információkat rögzít, jelekké alakítja és a viselője agyába ültetett, vezeték nélküli mikrochipbe továbbítja azokat.

A bionikus szem alapötlete ugyanis az, hogy kikerülve a károsodott látószervet, a vizuális információt egyenesen az agyba juttassák. Mark Armstrong, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója, a bionikus szemet tervező csoport vezetője elmondta, a találmány, amelynek klinikai tesztjei a jövő évben kezdődnek, azoknak adhat vissza valamennyit a látásból, akik teljesen elveszítették azt.

„Ez az első, vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum” – mondta Arthur Lowry, a Monash Visual Group projektvezetője. Az új technológiához nincs szükség arra, hogy a páciens fején állandó nyílás legyen, amelyen át a vezetékek a processzorhoz kapcsolódnak. A kutatócsoport szerint a készülék a vakok 85 százalékának fog segítséget nyújtani. A tervezőknek most az a feladatuk, hogy a napszemüveget pehelysúlyúvá, méretét állíthatóvá, viselőjét magabiztossá tegyék.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik