Tudomány

Elvesztik péniszüket a madarak – de miért?

Strucc (strucc)
Strucc (strucc)

Eleinte minden rendben, ám egy gén parancsszavára a legtöbb madár férfiúi büszkesége elsorvad még a tojásban.

A madarak többségének nincs az emlősökéhez hasonló, külső ivarszervük, ehelyett kloákájuk összedörzsölésével biztosítják az utódlást. Persze akadnak kivételek, mint az emu, vagy az argentin kékcsőrű réce, amelyik egyenesen rekorder. Ám hogy a többiek hogyan vesztették el férfiasságukat, azt csak most fedezték fel. Minden a tojásban kezdődik.


Csíkos emu csibe a budapesti állatkertben
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A normális embrionális fejlődés kulcsa a sejtosztódás és a sejthalál pontos egyensúlya, bármilyen eltérés rendellenességhez vezet. Embrió korban az összes szárnyas pénisze normális fejlődésnek indul, majd a növekedés leáll és a hímtag elsorvad. Amerikai kutatók most megállapították, hogy mindezért a Bmp4 nevű gén a felelős. Ahogy ez a gén aktiválódik, a pénisz növekedése megáll, a tetején lévő sejtek pedig pusztulásnak indulnak, míg a hímtag teljesen el nem sorvad. A tekintélyes mérettel élő récéknél ez a gén nem aktiválódik.

A tudósok egyelőre értetlenül állnak azelőtt, mi célja lehet mindezzel a természetnek. Egy lehetséges magyarázat szerint ezzel a tojók szabadabban választhatnak maguknak párt, hiszen könnyen lerázhatják magukról a tolakodó kakast.

Az evolúciós folyamatok jobb megértésén túl a felfedezésnek jóval gyakorlatibb haszna lehet. Az ivarszervek ugyanis az állatvilág egyik leggyorsabban fejlődő szervei, ezért az itt végbemenő fejlődési rendellenességek itt a leggyakoribbak. Az embrionális fejlődések során fellépő mechanizmusok megértése közelebb visz ezen rendellenességek okainak feltárásához.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik