Tudomány

Sikert aratott egy szolnoki egyetemista mobilgátja Houstonban

Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián.

A versenyen 68 ország versenyzői között egyetlen magyarként vett részt – írta szombati számában az Új Néplap.

Az I-SWEEEP (International Sustainable World Projekt Olimpiad) nevet viselő verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt, és praktikus megoldásokkal szolgáljon rájuk. A vetélkedőn három kategóriában – energia, mérnöki tervezés és környezet – értékelték a közel hatszáz projektet – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban.
A szolnoki egyetemista bronzéremmel jutalmazott mobilgátja vagy lapgátja a gyorsan érkező és levonuló árvízzel szemben alkalmazható. A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által keletkezett feszültséget. Az árvíz elleni védelmet a szerkezetre helyezett és rögzített speciális fólia látja el. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető – ismerteti a cikk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik