Tudomány

Legalább éjfél után legyen OFF!

google glass (google glass)
google glass (google glass)

Neumann nem sejtette, hogy a számítógép nemcsak társadalomformáló tényező lesz, de új korszak kezdetét is jelenti. Az információs társadalom állandó pörgésben tartja az embert, amiből nem árt néha kiszakadni.

Amikor Neumann János és kollégái az első, akkor még több tonnát nyomó számítógép fejlesztésén dolgoztak, fogalmuk sem volt róla, hogy épp megváltoztatják a világot. A magyar származású zseni olyan bonyolult képletekkel dolgozott, hogy szüksége volt egy kis segítségre, ezért megalkotta a számítógépet. A hőskorban még a gyártó cégek is úgy vélekedtek, néhány száz gép bőven kiszolgálja majd a világ igényeit.

Mára azonban átestünk a ló túloldalára, rég nincs szükségünk annyi számítástechnikai eszközre, kütyüre, amennyit gazdasági érdekből ránk tukmálnak. Az idáig vezető utat, a számítástechnika fejlődését mutatja be közérthető módon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Európában egyedülállóan gazdag állandó kiállítása és egy könyv, amit június 25-én a kiállítás helyszínén tartott konferencián mutatnak be.

A rendezvény díszvendége Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman lesz, aki azt is megosztja az érdeklődőkkel, milyen volt egy géniusz lányaként felnőni – tudta meg a Hír24 Alföldi Istvántól, az NJSZT ügyvezető igazgatójától.

Korszakalkotó találmány

A számítástechnika mára nem pusztán társadalomformáló, hanem korszakalkotó tényező. Információs társadalomban élünk, amelynek hatását történelmi példákon keresztül csak olyan fordulópontokhoz hasonlíthatjuk, mint a feudalizmus kialakulása, vagy az ipari forradalom. A számítógépektől az okostelefonokig terjedő eszközök nagyon rövid idő alatt gyökeresen megváltoztatták az életünket. Minden előnyükkel és hátrányukkal együtt.

A gyors információhoz jutás, a tanulás segítése, a könnyebb ügyintézés és a szórakozás mellett nem kell sokáig sorolni az előnyöket. Fel kell viszont hívni a figyelmet megváltozott világunk árnyoldalára is – figyelmeztet Alföldi István. A magyar társadalom jelentős része, 30-35 százaléka, de egyes becslések szerint csaknem a fele kimarad ezen pozitív hatásokból, ami miatt komoly hátrányba kerül.

Fotók: Northfoto

Modern analfabéták

Digitális írástudatlannak nevezzük azokat, akik hátrányos helyzetük, netán idősebb koruk miatt nem kerülhetnek a számítástechnika közelébe: beszűkülnek az információs csatornáik, munkalehetőségeik, de még álláskeresési lehetőségeik is. Versenyhátrányuk hasonló, mint a múlt század eleji analfabétáknak iskolázott társaikkal szemben.

Még akkor is, ha világviszonylatban Magyarországon igen fejlett a számítógépes kultúra. Az egyenlőtlenségek leginkább „kihalásos” alapon fognak mérséklődni, a fiatalok már beleszületnek a digitális társadalomba. A hátrányos helyzetű rétegek felvilágosításában, segítésében viszont az államnak is komoly szerepek kell vállalnia.

Kell a lazítás

Alföldi a Hír 24-nek kitért arra is, a hihetetlen mennyiségű és villámgyorsan elérhető információ komoly nyomásként nehezedik az emberre. Agyunk egyszerűen nemcsak feldolgozni, de befogadni sem tudja a ránk zúduló információlavinát. Egy kérdésre egy gombnyomással megtaláljuk a választ, bármikor, bárki számára elérhetőek vagyunk: a teljesítménykényszer örökös pörgésben tartja az embert.

Ebből néha ki kell szakadni. A telefont éjszakára ki kell kapcsolni és nem szabad még éjfél után is rákapcsolódni a céges levelezésre. Az NJSZT vezetője nem akarja senkinek megmondani, mit tegyen, de ő még szakmabeliként is időnként „magára kényszeríti” a pihenőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik