Tudomány

Kisteherautó nagyságú aszteroida húzott el a föld mellett

Aszteroida(960x640)(1).jpg (aszteroida, )
Aszteroida(960x640)(1).jpg (aszteroida, )

Egy kisteherautó méretű meteor suhant el a Föld mellett szombaton. Négyszer közelebb volt hozzánk, mint a hold. A NASA szerint a 2013 LR6-os repülő kőzetet egy nappal azelőtt észlelték, hogy pályáján legközelebb került volna bolygónkhoz.

Az aszteroida 65 ezer mérföld magasságban suhant el Ausztrália déli partja felett. A 10 méter széles kődarab semmilyen veszélyt nem jelentett.

Egy héttel ezelőtt, egy másik, a lényegesen nagyobb (2,7 km széles) QE2 meteor saját holdjával 5,8 millió kilométernyire közelítette meg a Földet.

Február 15-én pedig egy kisebb aszteroida robbant fel az atmoszférában, az oroszországi Cseljabinszk felett. A lezuhanó törmelék több mint 1500 embert sebesített meg, de csak könnyebb sérüléseket okozott. Ugyanezen a napon egy másik égi kődarab haladt el a kék bolygó mellett a műholdaknál is közelebb, 17 200 mérföldnyire.

A NASA 95 százalékban előre látja azoknak az óriási (0,65 mérföld széles vagy nagyobb) aszteroidáknak a pályáját, amelyek közel kerülhetnek a bolygónkhoz. Körülbelül ekkora lehetett az a meteor is, ami 65 millió éve csapódott a Földbe, és a dinoszauruszok kihalásához vezetve.

Az Egyesült Államok űrkutató ügynöksége és más szervezetekkel karöltve azon dolgozik, hogy megtalálják azokat az égi objektumokat, amelyek a Földhöz közel repülhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik