Tudomány

A majmokat is kiborítja a koruk

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2012. 11. 20. 11:29

Az emberszabásúakat nem nyomaszthatja karrierjük, valamint anyagi gondok sem, mégis „elszomorodnak” életük közepén.

Korábban a témában:

A csimpánzok és az orángutánok az emberhez hasonlóan tapasztalják meg a középkorúak válságát – állapították meg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben közzétett tanulmány szerzői.

“Egyszerűen megdöbbentünk, amikor a majmok adataiból felvett boldogsággörbe U-alakot mutatott” – idézte fel Andrew Oswald, a brit Warwicki Egyetem közgazdásza, a tanulmány társzerzője.

Az emberi boldogságot és az emberi jóllét más vonatkozásait ábrázoló görbe U-alakja alaposan dokumentált, ám a hátterében lévő okok magyarázata ellentmondásos.

A fiatalság eufóriája a határtalan reményekből és a jó egészségből fakad, míg az idősek megelégedettsége és derűje “vélhetően a felgyűlt bölcsességet és azt a tényt tükrözi vissza, hogy amikor látjuk családtagjainkat és barátainkat meghalni, akkor jobban értékeljük, amink van” – magyarázta Oswald.

A jóllét középkorúaknál tapasztalt hanyatlását, a megugró öngyilkosságokat és antidepresszáns-szedést sokszor kizárólag szociológiai és gazdasági okokkal magyarázzák. Oswald és kutatótársai ezért döntöttek úgy, hogy olyan teremtményeknél vizsgálják meg a jóllét időbeli változását, amelyeknél szóba se jöhet karrier miatti bánkódás vagy nyomasztó hitelteher.

Összesen 508 majmot tanulmányoztak felkért kutatótársaik segítségével: 155 csimpánzt japán állatkertekben, 181-et amerikai és ausztrál állatkertekben, valamint 172 orángutánt az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Szingapúr állatkertjeiben. Mint Alex Weiss, az Edinburghi Egyetem pszichológusa elmondta, az állatok viselkedését, megelégedettségét egy kérdőív segítségével értékelték a munkában részt vevő gondozók, önkéntesek és kutatók.
Mindhárom vizsgált majomcsoportban U-alakot adott az elégedettségi görbe: az állatok 28, 27, illetve 35 évesen mélypontra jutottak (ez az embernél 45-50 évnek felel meg).

Oswald úgy véli, hogy a majmoknál is lehetnek társadalmi okai az életközépi válságnak, megélhetnek például egzisztenciális kétségbeesést, amikor rájönnek, hogy soha nem lesznek alfahímek vagy alfanőstények. A tanulmányban azonban felhívják a figyelmet arra, hogy szükséges lenne evolúciós és biológiai magyarázatot is figyelembe venni az ember és a nagymajmok életközépi válságának elemzésekor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.