Tudomány

Újabb magyar világcsúcs tésztahídépítésben

100 kilóval szárnyalták túl a korábbi rekordot.

Az Óbudai Egyetem harmadszor adott otthont a „Reccs” tésztahídépítő világbajnokságnak, amelyen hét ország tíz felsőoktatási intézményének 21 mérnökhallgató csapata és három magyarországi középiskolás csoport mérte össze tudását híd és tartó kategóriában – adta hírül az egyetem hétfői közleménye.

A száraztésztából készített építmények híd kategóriájában Járó Csaba és Vincze Miklós alkotása 570,3 kilogramm terhelésnél roppant össze. Ez messze túlszárnyalta az eddigi 470,8 kilós világcsúcsot, amelyet Filip András állított fel ez év februárjában.

Filip András mostani, 482 kilogrammos terhelésnek ellenálló építménye a második, Horváth Bence 355,7 kilogrammnál roppanó hídja pedig a harmadik lett. Mindannyian az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Berecz Valter

Tartó kategóriában Márkos Szilárd ismét világbajok lett, bár nem sikerült megdöntenie korábbi, 611,8 kilogrammos csúcsát: az ő tartója most 543,6 kilogramm terhelésnél reccsent meg. Szabó Zoltán és Barna Tamás, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói másodikak lettek 458 kilogrammal, a harmadik helyet pedig a lett csapat szerezte meg 447,2 kilogrammnak ellenálló tartójával.

Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható száraztésztából, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni, a ragasztó tetszőleges ragasztó lehet, de csak kötőelemként használható. A híd teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 milliméter széles tésztából készült útfelületnek, csupán ennyi különbözteti meg ezeket az építményeket a tartótól.

A május 24-i versenyen Bulgária, Lettország, Portugália, Románia, Szerbia, Németország és Magyarország iskoláinak diákjai vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik