Tudomány

Mi van? Fogyasztom az áramot és nekem fizetnek?

Ha energia van, minden van. Fűtés, meleg víz, főzés, világítás egyaránt. Hogy drága az áram? Termeld meg a szükséges energiát, és akár ingyen is lehet mindez! Sőt, még kereshetsz is rajta!

Hogyan lehetséges ez? Hozzál létre háztartási kis erőművet a háztetőn, de akár a kocsibeállód tetején! Nem kell hozzá más, csak megfelelő kapacitású napelem és egy ún. inverter. Egy átlagos lakás éves fogyasztásának megfelelő energia mennyiségét egy 2-3 kVA beépített termelőkapacitású napelemrendszer megtermeli.

A napelemes termelő berendezést többnyire háztetőkre tervezik. Általánosságban elmondható, a kivitelezés egyetlen szűk keresztmetszete az, hogy a villamos energiát termelő berendezést nem lehet engedély nélkül csatlakoztatni a hálózathoz.

Az engedélyt többnyire megadják, ha az igénybejelentő nyilatkozik arról, hogy a termelt villamos energiát kizárólag a saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítésére használja, és vagy részben, vagy teljes egészében az elektromos hálózatba kerül betáplálásra. Ez a folyamat legfeljebb nyolc hetet vesz igénybe. Ha kész a kivitelezés, ellenőrzés, akkor a szolgáltató mérőt cserél, átprogramozza azt, üzembe helyezi az invertert is tartalmazó berendezést. A háztartási kis erőmű tulajdonosának csak a betermelő és az elfogyasztott energia különbségét kell csak kifizetnie.

A magyar SWR Consulting most olyan gépjárműbeállót fejlesztett ki, amely tetején 14 szolárpanellel 14 X 250 kWh = 3,5 kW teljesítményre képes. A magyarországi napos órák számát figyelembe véve egy ekkora Solar CarPort rendszerrel az áramtermelés elérheti akár a 4000 KWh/évet, ami közel 200.000 Ft megtakarítást jelenthet egy négytagú családnak.

Ha nagyobb a napelemes rendszer, úgy több áramot termel, így akár a hálózatra való visszatáplálással pénzt is kereshetsz.

Solar CarPort előnyök

  • Saját zöld áram a saját tetőn vagy a gépkocsibeállón
  • Pénzt termel, nagymértékben csökkenthető a villamosenergia-költség
  • Elektromos töltővel felszerelhető elektromos és hybrid autók töltéséhez
  • Nem építésiengedély-köteles
  • Az ingatlan értékét növeli
  • Reprezentatív autóbeálló egy, kettő vagy több gépjármű részére
  • Védelmet nyújt az eső, hó, jégeső és az erős napsugárzás ellen

A környezettudatos épülettulajdonosok számára fontos, hogy a napelemes CarPort a ház és a kert dizájnjához illeszkedjen. Ezért a szolár CarPort különböző anyagokból, fa és fémszerkezetből áll, méretei is a vevő igényeihez igazodnak aszerint, hogy hány gépjármű parkolásához építteti. A magánszemélyek részére egy vagy kettő, a vállalkozások számára több férőhelyes beállók is rendelhetőek az irodához, a telephelyre és a vevőparkolókba. A környezetbarát „imázs” és az innovatív megoldások elemei egyaránt felfedezhetőek lesznek gépjárműbeállójánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik