Tech

Az ablak lehet a jövő áramforrása

ablakok (ablakok, )
ablakok (ablakok, )

A Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint a jövőben a napfény befogására használnak majd minden átlátszó felszínt és minden képernyőt.

S bár a napenergia hasznosítása egyre szélesebb körben terjed, egyelőre még messze vagyunk az olyan okostelefonoktól, melyek méretes képernyői az elektromosság fogyasztásával párhuzamosan gyűjtik is az energiát. Egyelőre, ugyanis a UCLA kutatói olyan átlátszó polimert hoztak létre, amely a fény infravörös tartományát alakítja árammá.

Igaz, a prototípus hatékonysága egyelőre csak négyszázalékos, ráadásul az átlátszóság is “csak” kétharmados, a technológiáról megjelentetett tanulmány szerint az épületekbe és kütyükbe integrált fotovoltaikus töltőké a jövő – magyarul minden ablak, átlátszó és egyéb felszín “mellékesen” elektromosságot is gyűjthet a jövőben.

A magunk részéről alig várjuk, hogy még az okosszemüvegünk is napelemes legyen, a technológia még nincs kész. S bár az sajnálatos, hogy még várnunk kell néhány évet, az roppant szerencsés, hogy a fejlesztők szerint a mostaninál sokkal hatékonyabb rendszert is létre lehet hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik